Promjena Zakona o radu u Austriji za bh građane

Prisutan je trend odlazaka na školovanje u ovu zemlju, a veći dio bh. studenata u ovoj zemlji ima mogućnost paralelnog rada uz studij što recimo u Bosni i Hercegovini skoro da ne postoji iako nema zakona koji bi to spriječio. Više je riječ o navikama.

Napomene za studente, izmjene u periodima

Promjena Zakona o radu stranih državljana u Austriji takođe se odnosi i na strane studente. Za studente iz trećih zemalja, kao što su Srbija, Bosna i Hercegovina i Turska, predviđene su sledeće promjene:

  • Studenti osnovnih studija (Bachelor) će moći raditi 20 sati umjesto 10 sati nedeljno, dok će master studenti moći raditi 40 sati umjesto samo 20 sati nedeljno.
  • Nakon završetka studija, studenti će imati pravo godinu dana da pronađu posao u struci umjesto dosadašnjih šest mjeseci. Ova promjena bi trebalo da omogući lakše i efikasnije zapošljavanje apsolvenata;
  • Radna viza (Rot-Weiß-Rot-Karte) će po novom zakonu važiti dvije godine umjesto dosadašnjih godinu dana, nakon čega će se moći dobiti radna viza sa neograničenim pristupom radnom tržištu (Rot-Weiß-Rot-Karte plus).
    Nakon završenih osnovnih ili doktorskih studija, studenti stiču pravo na dobijanje radne vize (Rot-Weiß-Rot-Karte), dok je stari zakon obuhvatao samo master studente i studente diplomskih studija (Diplomstudium).

Navedene promjene Zakona u radu će stupiti na snagu od 1. oktobra 2017.