Pet savjeta za hlađenje pregrijanog računala

Svaki gadget koji koristimo s vremenom akumulira toplinu. Upravo iz tog razloga stvari poput laptopa u sebi imaju ugrađene ventilatore, jer previsoka temperatura može trajno oštetiti naš uređaj.

Međutim kada radimo u programima koji iziskuju veliku količinu resursa, a pritom ga još i držimo na mekanoj površini, ventilatori će postajati sve glasniji. Čak i oni najsofisticiraniji uređaji imaju ovaj problem, a glasnoća ventilatora nije ugodan zvuk.

Donosimo vam pet rješenja za brzinsko smanjenje te buke.

Ugasite nepotrebne aktivnosti

Ako se laptop zagrijava zbog previše pricesa koji se odvijaju istovremeno, jednostavno ugasite procese koji vam ne trebaju. Korisnici Windowsa to mogu napraviti preko Task Managera, a Mac korisnici preko Activity Monitora.

Skinite aplikacije za reguliranje ventilatora

Iako postoje aplikacije kojima se može regulirati brzina ventilatora, to ima svoju cijenu. Smanjenjem brzine, samim time i glasnoće, znači da se vaše računalo neće hladiti jednakom količinom. Putem ovih aplikacija možete vidjeti trenutnu temperaturu vašeg uređaja, kao i ostale informacije o trenutnom radu uređaja.

Očistite uređaj

Isto kao i svi drugi uređaji, laptopi ne vole prašinu. Očistiti ga možete sami kompresiranim zrakom (kit za čišćenje laptopa može se kupiti u većini tech dućana), no ako želite biti sigurni, najbolje ga je odnijeti na servis.

Kupite eksterni ventilator

Ponekad ventilatori unutar laptopa nisu dovoljni za reguliranje temperature. U tom slučaju, najbolje je kupiti eksterni ventilator koji se podmetne ispod uređaja. Oni su odličan izbor ako želite raditi na programima koji su računalu “teži” a ne želite da to isto računalo cvili.

Resetirajte SMC i PRAM (za korisnike Mac laptopa)

Ponekad će vaš Mac laptop činiti stvari iz čista mira. Za takvo ponašanje su najčešće zaslužni SMC i PRAM. Jedan od mogućih načina za rješavanje problema glasnih ventilatora je njihovo resetiranje. Ovdje možete saznati najjednostavniji način za to.

 

avaz.ba