Europski parlament obilježio 30 godina programa Erasmus

Europski parlament je u utorak obilježio 30. godišnjicu pokretanja EU-ovog programa razmjene u području obrazovanja i osposobljavanja Erasmus, a tim su povodom dodijeljene i nagrade za 33 sudionika programa među kojima je hrvatski paraolimpijac Mihovil Španja.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker su 13. lipnja na svečanoj sjednici parlamenta u Strasbourgu dodijelili nagrade trima predstavnicima skupine od 33 nagrađenih, po jednom za svaku zemlju sudionicu programa koji ujedno predstavljaju i devet milijuna sudionika programa. 

Nagrade su u velikoj dvorani parlamenta u ime 33 nagrađena i devet milijuna sudionika Erasmusa primili portugalski ministar obrazovanja Tiago Brandao Rodrigues, Alexandra Pascalidou iz Švedske, te, kao predstavnik najmlađe generacije sudionika programa, 22-godišnji Nijemac Jens Schmitz, koji su su na svečanosti iznijeli svoja iskustva i ocjene programa.

Program Erasmus uspješna je europska priča, istaknuo je Tajani u govoru. “Više sredstava za Erasmus znači i manje nezaposlenosti mladih”, rekao je, među ostalim, Tajani.

Budući proračuni EU-a moraju imati političke ciljeve a jedan od njih je suzbijanje nezaposlenosti mladih pri čemu je Erasmus “koristan instrument”, ocijenio je Tajani na konferenciji za medije uoči svečane sjednice.

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker je u svom govoru ustvrdio kako je “Erasmus dobar odgovor na glupost sebičnih nacionalizama i zatvaranja u sebe”.

Prvi čovjek EK-a je okupljenima također otkrio kako bi se “uvijek iznova zaljubio” u Europu kad bi putovao tim kontinentom.

“Čini se da se to dogodilo i nekima koji su bili dio Erasmusa, čak i na romantičan način. Kruže glasine o milijun Erasmus beba”, nastavio je Juncker i dodao kako Komisija ne može preuzeti zasluge za to, no da podržava ovaj način približavanja Europe.

Sudjelovanje u programu Erasmus je neprocjenjivo iskustvo i životna škola, rekao je naš paraolimpijac Mihovil Španja uoči svečane dodjele nagrada.

Španja je najtrofejniji hrvatski sportaš s invaliditetom, a tijekom karijere postavio je 16 svjetskih rekorda i osvojio ukupno 26 medalja na velikim natjecanjima, među kojima četiri medalje na paraolimpijskim igrama, tri bronce u Ateni 2004. i jednu broncu u u Londonu 2012. godine.

Mladi Dubrovčanin je rođen 1984. a u prvoj godini života obolio od dječje paralize, no posvećuje se plivanju. Tim se sportom počinje aktivno baviti 1998. godine, a kasnije se pridružuje i vaterpolu te postaje član hrvatske plivačke reprezentacije.

U programu Erasmus sudjelovao 2012. godine kada je dobio priliku raditi u Međunarodnom paraolimpijskom odboru u Njemačkoj.

“Boravak u sjedištu međunarodnog paraolimpijskog odbora ze mene je bilo nezaboravno i neprocjenjivo iskustvo na privatnoj i na profesionalnoj razini i ovim putem bih potaknuo mnoge druge, ne samo osobe s invaliditetom nego i moje sportske kolege, da zaista iskoriste i moje iskustvo i da se što prije prijave na Erasmus+ jer je to iskustvo i životna škola koja se ne može platiti”, rekao je za Hinu Španja o svom iskustvu sudjelovanja u Erasmusu.

Europski parlament 30. godišnjicu Erasmusa osim dodjelom nagrada obilježava i izložbom o programu Erasmus+ koju je otvorio povjerenik Komisije za obrazovanje Tibor Navracsisc , kao i raspravama o budućnosti programa Erasmus sa sudionicima i predstavnicima nacionalnih Erasmus agencija.

Program Erasmus pokrenut je 13. lipnja 1987. kao program razmjene studenata među članicama tadašnje Europske ekonomske zajednice koja je 1993. prerasla u Europsku uniju. U prvoj godini u njemu je sudjelovalo 11 zemalja. Od početak programa u njemu je sudjelovalo devet miljuna studenata, znanstvenih novaka, volontera, predavača i pedagoškog osoblja.

Prvotno zamišljen kao program koji potiče moblinost i obrazovanje mladih, Erasmus je proširivan i drugim programima, poput onih razmjene učitelja i volontiranja, te je 2014. postao Erasmus+ koji je obuhvatio sve EU programe za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Za program u razdoblju od 2014. do 2020. godine Europska unija je namijenila 14,7 milijardi eura, a njegovi su ciljevi, uz promicanje razmjene i razvoja na području visokog obrazovanja, podrška inovacijama, smanjivanje nezaposlenosti, posebice mladih, promicanje cjeloživotnog učenja i osposobljavanja, poticanje mladih na sudjelovanje u europskoj politici te promicanje društvene jednakosti i inkluzije.

Program Erasmus nazvan je po Erazmu Roterdamskom, nizozemskom filozofu, teologu i književniku, rođenom 1466. godine, po nekim izvorima 1465., koji je bio i veliki borac protiv dogmatizma. Tijekom svog života školovao se i radio diljem Europe, od Nizozemske, Engleske, Italije, do Francuske i Njemačke. Erasmus je ujedno i kratica za engleski naziv prvotnog programa “European Region Action Scheme for the Mobility of University Students”, odnosno Europski akcijski plan za mobilnost studenata sveučilišta.