Ekstra djevičansko maslinovo ulje pomaže u očuvanju pamćenja i prevenciji Alzheimerove bolesti

Već je otprije poznato koliko dobrobiti mediteranska prehrana ima za naše zdravlje, a posebice maslinovo ulje. Znanstvenici su u novoj studiji otkrili još jedno svojstvo maslinovog ulja koje povoljno djeluje na zdravlje. Radi se o očuvanju pamćenja i njegovoj sposobnosti da zaštiti mozak od Alzheimerove bolesti.

Znanstvenici iz Lewis Katz School of Medicine sa Sveučilišta Temple su objavili svoju studiju u časopisu Annals of Clinical and Translational Neurology. Oni su došli do saznanja kako ekstra djevičansko maslinovo ulje smanjuje stvaranje beta amiloidnog plaka i neurofibrilatornih čvorića – klasičnih pokazatelja Alzheimerove bolesti.

Prof. Domenico Pratico je sa svojim timom otkrio mehanizme koji se nalaze iza zaštitnih svojstava maslinovog ulja. Ono smanjuje upalne procese u mozgu i aktivira proces autofagije. U procesu autofagije stanice čiste međustanični otpad i toksine kao što su amiloidni plak i tau- ćvorić.

“Miševi kojima se davalo ekstra djevičansko maslinovo ulje su imali veću razinu autofagije u moždanim stanicama i smanjene razine amiloidnog plaka i hiperfosforilarnog tau-proteina koji je odgovoran za neurofibrilatorne čvoriće koji pridonose disfunkciji živčanih stanica odgovornih za nastanak Alzheimerove bolesti.

Znanstvenici su podijelili životinje u dvije grupe. Primijećene su ogromne razlike u izgledu i funkciji moždanih stanica. Veze između neurona tj. sinapse su bile bolje očuvane kod miševa kojima se davalo maslinovo ulje te je kod njih došlo do povećanja procesa autofagije. Oni su pokazali bolje radno pamćenje i sposobnosti učenja.

Ovo otkriće je jako važno jer znanstvenici misle da smanjena autofagija označava početak Alzheimerove bolesti. Oni žele nastaviti s istraživanjem i otkriti može li maslinovo ulje pomoći u liječenju izaustavljanju bolesti kada je ona već nastupila.