Aerodrom u Tuzli proširuje kapacitet za 500.000 putnika

Međunarodni aerodrom Tuzla objavio je tender za izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji zgrade putničkog terminala – faza II.

Kako su ranije iz Međunarodnog aerodroma Tuzla najavljivali, vrijednost ukupnih radova na proširivanju kapaciteta iznosi oko 4,5 miliona KM.

Oko 50% tih sredstava Aerodrom je osigurao iz kredita, a preostali dio sredstava iz podrške vlada Tuzlanskog kantona i FBiH.

Prema riječima premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića, rekonstrukcija je počela još prošle godine kada je postavljena nova signalizacija na aerodromskoj pisti vrijedna 1,5 miliona KM, a uskoro će se pristupiti proširenju i modernizaciji aerodromske zgrade putničkog terminala.

„U toku prošle godine, imali smo veliki rast broja putnika, puno veći nego smo bili planirali, i neophodno je proširiti aerodromske kapacitete kako bismo mogli servisirati tako snažan rast broja putnika“, rekao je premijer Gutić u razgovoru za Slobodnu Bosnu.

Premijer navodi podatak da je sa Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) u 2015. godini prevezeno više od 256.000 putnika, što je za 100.000 putnika više u odnosu na broj putnika u 2014. godini, a da je u protekloj 2016. godine, prevezeno više od 335.000 putnika.

„Naš cilj od 500.000 putnika godišnje sasvim je realno postavljen, to ćemo sigurno ostvariti u narednih nekoliko godina. No, naš cilj je i jačanje cargo saobraćaja, u čemu smo također imali snažan rast protekle godine“, rekao je premijer Gutić, naglašavajući da je novac za rekonstrukciju i proširenje aerodromskih kapaciteta osiguran iz nekoliko izvora, pri čemu su najveći dio osigurale Vlada Tuzlanskog kantona i Vlada Federacije BiH.

“Raduje nas da u svim aktivnostima koje Vlada TK planira kada je u pitanju izgradnja Međunarodnog aerodroma Tuzla na neki način prati i Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Raduju najave koje smo već ranije dobili od direktora uprave Mire Džakule da i oni planiraju izgradnju objekta u vrijednosti od dva miliona KM u kojem će biti smještene sve potrebne službe za rad na Međunarodnom aerodromu Tuzla koji je i međunarodni granični prelaz”, rekao je premijer Gutić za Slobodnu Bosnu.

 

fokus.ba