GRADSKO VIJEĆE BIHAĆA USVOJILO ODLUKU O SUBVENCIJI PREVOZA UČENIKA

Gradsko vijeće danas je nakon opsežne rasprave i predloženih amandmana većinom glasova usvojilo prijedlog odluke o finansiranju troškova prevoza učenika srednjih škola u gradu Bihaću za 2017. godinu.

Zahvalivši se gradskim vijećnicima na podršci predloženoj odluci , gradonačelnik Šuhret Fazlić kazao je da je, iako to nije zakonska obaveza grada, predložena odluka kojom se reguliše način i kriterij plaćanja prevoza učenika srednjih škola, uvest će red u ovu oblast, ali i pravičnost i transparentnost.

On je istakao da je danas raspravljano o odluci o prevozu učenika, ali isto tako će gradska uprava i Gradsko vijeće u narednom periodu raspravljati o predloženim mjerama ušteda u drugim oblastima, a sve sa ciljem kreiranja budžeta koji će na realnim osnovama u ovoj godini donijeti konkretne uštede i mjere stabilizacije.

„Želio sam izbjeći da svima linearno plaćamo prevoz i zato je i pripremljena ova odluka i mislim da je i usvojeni cenzus od jedne prosječne plaće realan i široko postavljen i većina učenika koji podnesu zahtjev imat će i pravo na novčanu podršku grada. Tokom rasprave mogli smo čuti dosta konstruktivni primjedbi i sugestija i mislim da ćemo nakon usvajanja ove odluke konačno postaviti stvari na svoje mjesto,misleći pri tom na gradski budžet i naše finanacijske mogućnosti. Kada se bude usvajao budžet neću dozvoliti da pravimo nerealne budžete, već ću predložiti budžet koji će , između ostalog , omogućiti i plaćanje prevoza srednjoškolaca u ovoj godini po kriterijima danas usvojene odluke“, kazao je gradonačelnik Fazlić.

Danas usvojena odluka omogućava besplatan prevoz za sve učenike srednjih škola čije mjesto prebivališta do škole prelazi udaljenost veću od pet kilometara.

Odluka se odnosi na djecu bez roditeljskog staranja, djecu čija oba roditelja nemaju primanja po bilo kom osnovu bez obzira na broj djece, djecu sa invaliditetom, djecu samohranih roditelja bez primanja ili primanja koja ne prelaze iznos jedne prosječne neto plaće isplaćene u FBiH u posljednja tri mjeseca, a prema zvaničnim podacima objavljenim u Zavodu za statistiku.

Ukoliko je u porodici jedan učenik srednje škole, a primanja u domaćinstvu po bilo kom osnovu ne prelaze iznos jedne prosječne neto plaće isplaćene u FBiH u posljednja tri mjeseca, a prema zvaničnim podacima objavljenim u Zavodu za statistiku, ostvaruje pravo na subvenciju troškova prevoza.
Također, ukoliko su u porodici dva ili više učenika srednje škole, a primanja u domaćinstvu po bilo kom osnovu ne prelaze iznos jedne i po prosječne neto plate isplaćene u FBiH u zadnja tri mjeseca, a prema zvaničnim podacima objavljenim u Zavodu za statistiku, pravo na subvenciju troškova prevoza ima drugo, treće i više djece.

Djeca sa invaliditetom imaju pravo na subvenciju troškova prevoza bez obzira na udaljenost od mjesta prebivališta do škole.

 

rtvusk.ba