Europarlamentarci zatražili hitnu pomoć i premještaj izbjeglica izloženih teškim vremenskim uvjetima

Europska unija i nacionalne vlade trebale bi osigurati hitnu pomoć izbjeglicama koji su izloženi teškim vremenskim uvjetima, niskim temperaturama i snijegu u više dijelova Europe, rekli su eurozastupnici u raspravi u srijedu i pozvali vlade država članica da prerazmjeste tisuće tražitelja azila, posebice iz Grčke, u druge zemlje.

Više zastupnika je u raspravi na plenarnoj sjednici u Strasbourgu ukazalo na “neprihvatljivo”, stanje izbjeglica na grčkim otocima, ali i u drugim zemljama poput Srbije i Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, a neki  su se zapitali koliko ljudi mora umrijeti od hladnoće prije nego što EU reagira. Mnogi zastupnici naglasili su da je do sada premješteno samo 6 posto od 160.000 tražitelja azila, koji su trebali biti premješteni iz Grčke i Italije, do sada premješteno.

“Nismo ponosni na ovo vrlo teško stanje”, rekao je povjerenik za humanitarnu pomoć Christos Stylianides, koji je objasnio da je EU izdvojila dovoljno novca kako bi se Grčka nosila s ovim neviđenim uvjetima, ali ipak ” zbog nekih slabosti na terenu novac se ne upotrebljava na najbolji način”.

Zastupnik Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) je, reagirajući na najave o novom masovnom dolasku izbjeglica, na plenarnoj sjednici upozorio na moguće dodatno zaoštravanje stanja na europskom jugoistoku krenu li izbjeglice ponovno balkanskom rutom, priopćio je ured zastupnika.  

“Stanje na grčkim otocima je više nego dramatično. Sami sebi moramo priznati da je naša politika prema migrantskoj krizi pala na ispitu. Nismo uspješni. Zaboravili smo na godišnja doba, da nakon jeseni dolaze zimske hladnoće. Upozoravam i na iznimno dramatičnu situaciju u Srbiji. U središtu glavnog grada Beograda nalazi se velik broj migranata. Moramo pomoći Srbiji i gradu Beogradu nositi se s izbjegličkom krizom i učiniti sve da se to stanje odmah sanira”, poručio je Jakovčić.

Jakovčić je također upozorio da bi ponavljanje lanjskog izbjegličkog vala moglo dovesti do konflikta na zapadnom Balkanu, u regiji kojoj opet prijeti nestabilnost.

“Pozivam na oprez oko mogućeg ponovnog otvaranja zapadnobalkanske izbjegličke rute. Jer na Balkanu danas opet vrije. Balkansko bure baruta ponovno prijeti da će eksplodirati. Odnosi među zemljama na zapadnom Balkanu se opet zaoštravaju. Mogući priliv novih tisuća izbjeglica tu bi situaciju mogao dodatno zakomplicirati. To moramo otvoreno reći jer je situacija na Balkanu iznimno napeta”, zaključio je Jakovčić.

 

Hina