Biznisi sedam mladih djevojaka: ‘Super žena’ i ‘Mislilica’

Sedam mladih, obrazovanih djevojaka sredstvima koje su dobile od Fondacije “Mozaik“ kroz M-Zonu društvenog preduzetništva, pokrenule su dva biznisa – “Super žena“ i Mislilica“, piše Grad Zvornik.

“Nas sedam smo formirale dva tima i otišle sa dvije biznis ideje. Kroz cijeli proces do osvajanja 3.000 KM za prototip imale smo na raspolaganju mentore koji su nas usmjeravali u kom pravcu da razmišljamo i kako da gledamo na čitav proces. Za prototip se borilo 11 grupa, a od strane komisije je odlučeno da se za 7 od njih, medju kojima su obje grupe iz Zvornika, pruži prilika da uđu u period inkubacije i daju sve od sebe da pokrenu svoj biznis. Mi smo sada u periodu inkubacije kroz koji radimo na usavršavanju svojih proizvoda i usluga pri čemu imamo potpunu podršku mentora i marketing tima Fondacije Mozaik. Nakon perioda inkubacije „borićemo“ se za investiciju od 15.000 KM kojom ćemo da pokrenemo svoj biznis čime Fondacija „Mozaik“ daje priliku mladima da izgrade bolju i sigurniju budućnost za sebe, ali i da svojim biznisom pomognu društvu”, rekla je Tamara.

Društveni biznis „Super žena“ će se baviti pružanjem usluga čišćenja domova i zajedničkih prostorija etažnih vlasnika u vidu površinskog i dubinskog čišćenja. Ovim biznisom će se rješavati nezaposlenost žena bez kvalifikacije i iznad 40 godina starosti, jer je ovo trenutno najugroženija kategorija nezaposlenih kojoj se pridaje malo značaja. Takođe, biznis podrazumijeva i ulaganje sredstava i napora u edukaciju ovih žena u vidu opismenjavanja, radionica ručnih radova, kurseva računarstva, stranih jezika, samoodbrane i uključivanja u društvene aktivnosti, kako da budu inicijatori i akteri istih. Grupu koja želi da riješi ovaj problem čini Tamara Jović (diplomirani pravnik), Zorica Mitrović (profesor razredne nastave), Bojana Tanacković (diplomirani politikolog) i Ana Glišić (student anglistike). Mogu se naći na fejsbuku fb@Superzena-Agencijazaodržavanjeobjekata

Drugu grupu djevojaka čine Marija Bašić (master ekonomije), Marijana Taborin i Nataša Erić, (obje diplomirani psiholozi). Njihov društveni biznis je zbirka edukativnih igrica ,,Mislilica“ za podsticanje intelektualnog, emocionalnog, socijalnog i grafomotoričkog razvoja djece uzrasta od 3 do 7 godina.

“Problem koji rješavamo je zaokupljenost djece savremenom tehnologijom, a opšte je poznatno koliko pretjerana upotreba iste na navedenom uzrastu ima negativan uticaj na razvoj djeteta. Naš cilj nije da djecu u potpunosti odvojimo od savremene tehnologije nego da se zaokupljenost smanji u određenoj mjeri. Trenutno se nalazimo u fazi testiranja i usavršavanja prototipa, a već u maju mjesecu će naš proizvod, kao jedan od rijetkih domaćih, biti dostupan na tržištu BIH. Cilj nam je da se proširimo i na zemlje u regionu. Svi zainteresovani nas mogu kontaktirati preko fb-stranice (Mislilica/Mislilica)”, rekle su Bašić, Taborin i Erić.

Fondacija „Mozaik“ već drugu godinu zaredom prepoznaje, obrazuje i investira u mlade društvene preduzetnike. Tako se ove godine u M-Zonu društvenog preduzetništva fondacije „Mozaik“ prijavilo 4.737 mladih, medju kojima je bila i jedna grupa iz Zvornika koja je realizovala projekat „Dječiji dani“ u sklopu manifestacije „Zvorničko ljeto“. Od ukupnog broja prijavljenih samo je nekolicina mladih, a među njima i grupa iz Zvornika pozvana da ide dalje kroz M–Zonu i dobiju priliku da pokrenu svoj društveni biznis.

 

akta.ba