Vakuumske prese sa membranom Wischt izvozi na skoro sva svjetska tržišta

Sve je krenulo od obične ideje, preko patenta, da bi na kraju preraslo u firmu Wischt koja sa sjedištem u Doboju širi poslovanje, a osnovni proizvod jeste vakuumska presa sa membranom.

Investicija 3 miliona KM

“Nedavno smo otvorili novi proizvodni pogon u koji je prenijeta skoro sva naša proizvodnja. Taj pogon smo potpuno opremili kako bismo mogli nastaviti sa plasmanom proizvoda, a sve to zahvaljujući radu na proizvodnji vakuum presa, gdje sam prvobitno imao tri zaposlena, a sada imam 22 zaposlena radnika”, kazao nam je Zvjezdan Višt, direktor kompanije Wischt.

Cjelokupna procijenjena vrijednost projekta izgradnje novog objekta iznosi oko tri miliona KM.

“Završetak radova i cjelokupne investicije očekujem krajem sljedeće godine. Naša najbolja očekivanja su da bude sve završeno polovinom sljedeće godine, a do sada je urađen većinski dio objekta”, dodao je Višt.

Naime, preko 65 posto poslova je već završeno, kako kaže, uglavnom iz vlastitih sredstava, a ostalo, odnosno 11 posto otpada na kreditnu liniju.

Višt ističe kako je već u prvoj fazi zaposleno novih pet radnika, a imaju namjeru još najmanje pet radnika zaposliti.

“Očekujem veći angažman i proširenje poslovnih prilika u drugoj fazi, koja podrazumijeva nabavku nove opreme kako bi se proširila aktivnost, što će usloviti svakako i novim zapošljavanjem radnika”, kazao je Višt.

Nova investicija je isključivo uz vlastiti rad i zalaganje, a kako ističe Višt, preko 93 posto ovih domaćih proizvoda je namijenjeno inostranstvu.

“Vakuumske prese sa membranom izvozimo na skoro sve meridijane svijeta, između ostalog na tržište Njemačke, Velike Britanije, Irske, Amerike, Indije, Kine, Tajvana, Letonije, Švedske, Holandije, Španije, Portugala, Kanade, Perua, Meksika, Nigerije, Rusije, Singapura, Malezije, a pregovara se sa kompanijama iz Australije”, dodao je Višt.

Većina većih i malih proizvođača stolarije na domaćim prostorima koristi njihove vakuumske prese u svojoj proizvodnji.

“Budući da prodajemo i na domaćem tržištu, volimo da nam te mašine budu blizu kako bismo bili sigurni da su kvalitetne i imali uvid u to šta se dešava s njima, jer mi smo prvobitno orijentisani na domaće tržište pa tek onda inostrano”, kazao je Višt.

Vlasnik ove fabrike je ujedno pobjednik za najbolju tehnološku inovaciju Republike Srpske od 2007. do 2014. godine.

Priznanja

“Startali smo kao ideja, patent, a 2007. godine smo dobili i nagradu za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj i time su počeli naši uspjesi, a ove godine smo dobili priznanje za razvoj poduzetništva za srednju i jugoistočnu Europu”, kazao je Višt.

Također su dobili i priznanje za najbolji poslovni uspjeh u kategoriji inovacija, a njihove vakuumske prese pronalaze primjene u svim segmentima poslovanja.

“Naše vakuumske prese su našle primjenu u svim granama industrije, a zadnja oblast u kojoj se našla naša mašina jeste grafička industrija i tu smo napravili jednu partnersku priču sa velikom kompanijom iz Holadnije. Radi se o kompaniji Plano plastics iz Holandije, a očekujemo da oni iz velikog kupca pređu u naše partnere i tu smo na dobrom putu”, ispričao je Višt.

 

Oslobođenje