Vozite “dizelaša” obratite pažnju na EGR ventil

Egr ventil relativno je novi dio na automobilima te se može pronaći na vozilima novije proizvodnje. Naziv dolazi od engleskih riječi Exhaust Gas Recirculation, u slobodnom prijevodu ‘recirkulacija ispušnih plinova’.

Ova vrsta  ventila koristi se u automobilima na benzin i na dizel. On radi tako da dio ispušnih plinova iz motora preusmjerava natrag na cilindre u motoru. On smanjuje emisiju dušikovih oksida, a ovim se postiže to da temperatura prilikom sagorijevanja ne prelazi 1800 stupnjeva Celzijevih koji su optimalni za sagorijevanje, a ako temperatura naraste više, stvaraju se dušikovi oksidi. Dakle, mogli bismo reći da egr ventil igra važnu ekološku ulogu. Da bi ova vrsta ventila dobro radila, motor mora biti dobro ugrijan te on ne radi dobro kada je motor hladan, zbog čega onda u tom stanju dolazi do čestog ‘trokiranja’ dok se sustav ne ugrije. Kada pravilno radi, emisija štetnih plinova smanjuje se za čak 30 posto. Većina modernih motora danas treba imati ovu vrstu ventila kako bi susrela ekološke standarde koji su iz godine u godinu sve zahtjevniji.

Prvi egr ventili bili su grubi i počeli su se proizvoditi još šezdesetih godina dvadesetog stoljeća. Evoluciju u proizvodnji ovog ventila predstavio je Chrysler 1973. godine koji je uspio nekim dodacima stvoriti optimalnu radnu temperaturu.

U ovoj vrsti ventila dio ispušnih plinova vraća se u cijev čime se smanjuje temperatura izgaranja, a sve rezultira smanjenom količinom štetnih plinova u ispuhu, a kasnije i u atmosferi. Često se zna dogoditi da se ovaj dio previše začađi, a simptomi začađenja su pad snage motora, podrhtavanje u leru te se ispušni plinovi osjete čak i u kabini gdje su vozač i suvozači. Količina ispušnih plinova razlikuje se kod benzinskih i dizelskih motora, kod benzinskih može iznositi  20, a kod dizelskih i 60 posto.Zanimljivo je da se u leru isključuje povrat ispušnih plinova.

Najveći problemi s egr ventilom nastaju kod dizelskih motora, a gotovo pa nikada kod benzinaca. Kod dizela dolazi do začađenja, odnosno nakupine čađe, koja je zapravo nakupina elementarnog ugljika koja je normalan produkt izgaranja, u manjoj ili većoj mjeri. Ono što kod dizelskih motora uzrokuje začađenje su veoma česte vožnje na kratkim relacijama, pohabane vodilice na ventilu, ako je razina ulja u motoru previsoka, ako je turbopunjač neispravan, ako se ulja i filtri ne mijenjaju redovito, ako je neispravan odušak uljnog korita, istrošeni klipovi i karike te ako se koristi polusintetičko ili mineralno ulje umjesto sintetičkog. Zna se dogoditi da je povratni tlak u ovoj vrsti ventila previsok, a to utječe na njegovo otvaranje, pri čemu se membrana može sasvim uništiti, što u konačnici dovodi do potpunog uništenja čitavog ventila. Kada se sumnja da nešto ne valja s njim, na to može ukazati boja kućišta koja postaje plava. Ipak, najbolje je skinuti ga i rastaviti kako bi se točno odredio kvar. U nekim slučajevima moguće ga je očistiti i vratiti natrag, dok ga je u nekim slučajevima nemoguće očistiti, odnosno potrebno ga je zamijeniti novim.

Također, neki od vozača se odlučuju na skidanje ove vrste ventila kako bi automobil dobio na snazi. Međutim, treba znati kako ovo može postati problem kod prolaska na tehničkom pregledu, točnije na eko testu, a stavljanje i skidanje ovog ventila nije nimalo jednostavno. Zapravo se i ne radi o skidanju i stavljanju već o blokiranju i deblokiranju, neki to još nazivaju i začepljavanjem i odčepljavanjem ove vrste ventila. Kako bilo, ako vam je mehaničar ukazao na probleme s ovim dijelom na vozilu, ili ste sami shvatili o čemu se radi, najbolje je prvo probati očistiti ga pa ako to ne ide, onda ga zamijeniti novim. Cijena mu nije niska, ali ako uzmemo koliko tako možemo pomoći okolišu, a samim time i nama samima, zapravo je njegova uloga nemjerljiva.

EGR VENTIL: KAKO GA OČISTITI OD ČAĐE? KAD SE POPRAVLJA, A KADA MIJENJA?

Elektromagnetski ventil često zapeče, pa ga rastavljati pažljivo, da se ne ošteti. U 75% slučajeva popravak je moguć.

Najviše problema sa začađenjem EGR-a imaju dizelski motori, koji često voze u gradu. EGR ventil treba skinuti s motora i rastaviti, kako bi se mogla provjeriti njegova ispravnost. Lijevo je mehanički, desno elektromagnetski dio. EGR-om upravlja elektromagnetski sklop s potenciometrom, koji određuje položaj ventila i stupanj njegove otvorenosti. Tek u pet posto svih kvarova dolazi do njegovog oštećenja i tada se u pravilu mijenja. U prvoj se fazi provjerava je li mehanička pokretljivost zatvarača EGR ventila dobra, odnosno dolazi li do blokiranja u nekom od položaja. Po tome se može procijeniti je li došlo do oštećenja mehanizma.

Najčešći uzroci neispravnosti:

• učestale vožnje na kratkom relacijama
• previsoka razina ulja u motoru
• pohabane vodilice ventila
• neispravnost u sustavu oduška uljnog korita
• neispravan turbopunjač
• neredovita izmjena ulja i filtra
• korištenje ulja neodgovarajuće kvalitete
• pohaban motor (klipno-cilindarski sklop)

Ako je povratni tlak u ispušnom sustavu previsok, pri većim opterećenjima kod dizel motora EGR ventil se može sam otvoriti. Zbog toga će izgorjeti membrana i ventil će se uništiti. Prepoznatljiv znak ove greške je promjena
boje na kućištu ventila (poplavi)

Mogući prigovori vozača:

• rad na praznom hodu nije pravilan
• podrhtavanje
• nedovoljna snaga
• ispušni plinovi ulaze u prostor motora
• motor se vraća na rad u slučaju nužde (safe mode)

Moguće posljedice:

• slijepi čep na tijelu ventila ima rupu ili ga nema. Ispušni plinovi izlaze nekontrolirano
• ventil je deformiran i ne može se do kraja zatvoriti.
• u ekstremnim slučajevima prirubnica ventila može se oštetiti taljenjem.

Ventil se skine i očisti, te vrati nazad, pogledajte video.

 

Za kraj, ali ne manje važno, treba reći i da ova vrsta ventila nije samo ekološki dodatak već služi i za uštedu goriva. Dakle, prednosti su višestruke i za planetu i za vozače.

 

autoportal.hr

silux.hr