Pogledajte koje su kompanije dobile priznanje ‘100 najvećih u BiH’

Privredna štampa i „Poslovne novine iz Sarajeva u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, danas su na svečanosti dodjelile priznanja “100 najvećih u BiH”, u okviru 29. izbora velikih, srednjih i malih kompanija u BiH prema rezultatima poslovanja u prošloj godini.

Alena Ahmetspahić – Fočo urednica Poslovnih novina i specijalnog izdanja “100 najvećih kompanija u BiH” kazala je nešto više o rangiranju i ekonomskim trendovima.

“Ukupni prigodi 100 najvećih kompanija u BiH u prošloj godini iznosili su 19,9 milijardi KM, što je manje nego u 2014. godini za 2,45 posto, kada su iznosili 20,4 milijarde KM. Iako su ukupni prihodi pali, ove firme  bilježe rastući trend ostvarene netto dobiti. Tako su u 2015. Inkasirale 1,155 milijardi KM dobiti ili 7,74 posto više u odnosu na godinu  ranije, kada je to bilo 1,072 milijarde KM“, kazala je Fočo, te dodala kako su kao i proteklih godina najveću netto dobit ostvarila javna preduzeća.

Dodala je kako na rang listi iza javnih preduzeća slijede kompanije u privatnom vlasništvu i to: Bingo, ASA Auto, Prevent BH, koje su ukupno ostvarile 152,7 miliona KM.

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH kazao je kako je ovo rekama Bosne i Hercegovine koju direktno vi nosite do svakog građanina Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta.

Priznanje “100 najvećih u BiH” u kategoriji  velikih kompanija po najvećem ukupnom prihodu u 2015. godini dobila je kompanija JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, čiji je ukupni prihod iznosio 954.539.111 KM.

U  kategoriji velikih kompanija, ali po najvećoj neto dobiti priznanje su dobile Telekomunikacije Republike Srpske a.d. Banja Luka  sa ostvarenih 81.488.875 KM neto dobiti, a  najveći izvoznik je ArcelorMittal d.o.o. Zenica sa ostvarenih 372.473.290 KM izvoza.

U toj kategoriji  prema neto odlivu gotovine od aktivnosti ulaganja na prvom mjestu je JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo sa uloženih 167.139.950 KM.

Među srednjim kompanijama po ukupnom prihodu, neto dobiti i izvozu ostvarenom u 2015. godini, priznanja su dobili:  „SMT“ d.o.o. Široki Brijeg koji je na prvom mjestu po ukupnom prihodu od 13.605.238 KM, „Prevent“ d.o.o. Srebrenica za prvo mjesto po neto dobiti od 4.002.468 KM, te „Megamont“d.o.o. Čelinac za prvo mjesto za ostvarenih 10.447.575 KM izvoza.

U kategoriji male kompanije priznanja su dodijeljena po ukupnom prihodu, neto dobiti i izvozu ostvarenom u prošloj godini.  „Modeko“ d.o.o. Ljubuški dobitnik je priznanja sa ostvarenih 17.339.461 KM ukupnog prihoda, „Dom Net“ d.o.o. Gornji Vakuf  imao je najveću neto dobit od 1.513.931 KM, a među izvoznicima, na prvom mjestu je „Ambaleks“ d.o.o.  Jajce sa ostvarenih 6.399.061 KM izvoza.

Na rang-listama našle su se kompanije koje su predale završne račune Finansijsko-informatičkoj agenciji u Federaciji BiH i Agenciji za posredničke, informacijske i finansijske usluge u Republici Srpskoj. Podaci su obrađeni u saradnji sa kompanijom „LRC“ iz Sarajeva, za sve pravne subjekte iz oba entiteta.

„Srebreni pečat“ – specijalno priznanje Poslovnih novina za ukupne rezultate poslovanja u 2015. godni, koji podrazumijevaju i doprinos razvoju bh. privrede i doprinos lokalnoj zajednici, ove godine dodijeljen je kompaniji Bingo d.o.o. Tuzla. To je vodeći domaći trgovački lanac koji se ove godine našao na zavidnom četvrtom mjestu po ukupnom prihodu i na trećem mjestu po neto dobiti, a među 10 vodećih je prema neto odlivu gotovine od aktivnosti ulaganja

Ljiljana Kunosić, izvršna direktorica kompanije Bingo kazala je kako je ovo priznanje svih 6.600 zaposlenih radnika u kompaniji.

Za uspjeh kaže da je važan početka, kao i lagani rast i koraci.  “Važno je gledati kako to drugi rade i prilagođavati se”, dodala le Kunosić.

Midheta Kurspahić, glasnogovornica Elektroprivrede BiH kaže kako prihodi, odnosno dobit koje Elektroprivreda BiH ostvaruje posljednjih godina i koji se kreće blizu milijardu KM i investicije su potvrda uspješnog poslovanja kompanije.

 

akta.ba