Japan i EU žele dogovor o slobodnoj trgovini do kraja 2016.

Europska unija i Japan trebaju do kraja godine postići dogovor o slobodnoj trgovini, rekao je u utorak potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen u prigodi posjeta Tokiju.

“Spremni smo uskoro ući u posljednju fazu”, rekao je prije novog kruga pregovora predviđenog idućeg tjedna u Bruxellesu.

“Mislimo da ćemo pregovore dovršiti do kraja godine”, ocijenio je, govoreći o pregovorima koji su počeli u ožujku 2013. a zadnji krug je bio u travnju u Tokiju.

“Premijer (Shinzo) Abe i predsjednik (Komisije Jean-Claude) Juncker dogovorili su se” kako bi ostvarili taj cilj, istaknuo je na tiskovnoj konferenciji u Tokiju.

“Tehnički gledano, mislim da smo bliže dogovoru” s Japanom nego sa Sjedinjenim Državama, ocijenio je Katainen. “Stanje je jasnije”.

Sporazum o TTIP-u (Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu) o kojemu od sredine 2013. pregovaraju američka vlada i Europska komisija, uvelike se kritizira u Europi.

Drugi sporazum, o Transpacifičkoj slobodnoj trgovini (TPP) u kojemu sudjeluje 12 azijskopacifičkih zemalja (osim Kine) koje zastupaju gotovo 40 svjetskog gospodarstva, još treba ratificirati američki Kongres.

 

hina.hr