WiFi mrežu dobilo 50 osnovnih i srednjih škola

Ukupno 50 škola i to 30 osnovnih i 20 srednjih škola širom Hrvatske s više od 26.000 učenika koristit će WiFi mrežu u učionicama zahvaljujući uspješnoj implementaciji projekta od strane Microsofta Hrvatska i CARNeta i uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Projekt je u potpunosti financiran od strane tvrtke Microsoft Hrvatska i provodi se u suradnji s CARNetom i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, kao dio usmjerenja Microsofta na pružanje korištenja moderne tehnologije u svakodnevnoj nastavi i pomaganje mladim generacijama da postanu konkurentni na tržištu rada.

Osim brzog pristupa Internetu, škole će dobiti visoku razinu sigurnosti i kontrole spajanja na mrežu s obzirom da će učenici moći pristupati mreži samo kroz njihove AII@edu identitete čime automatski dobivaju pristup školskom sustavu te MS Officeu 365.

Tijekom događaja, Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska i BiH, rekao je da se Internet danas smatra jednim od temeljnih prava, a ovaj projekt je jasan pokazatelj kako će izgledati budućnost modernog obrazovnog sustava.

„Internet je promijenio način kako komuniciramo, učimo, radimo ili se zabavljamo, pa je povezivanje nužnost. Fokusirajući se na tehnologiju i umrežavanje u obrazovanju, Microsoft pomaže učenicima ovladati digitalnim vještinama i kompetencijama koje će biti potrebne za predstojeću četvrtu industrijsku revoluciju“, istaknuo je Vidaković.

“U današnje vrijeme život bez Interneta gotovo je nezamisliv. Stoga je uz moderan način života i razvoj digitalne tehnologije potrebno razvijati i sustav obrazovanja i stvarati digitalno kompetentne i informatički pismene učenike. Projektom implementacije bežičnog Interneta, u 50 osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske, učenicima i nastavnicima omogućit će se brz i pouzdan pristup Internetu, a samim time i širokom spektru informacija te novim znanjima”, rekao je ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić te dodao kako će pristup bežičnom Internetu također olakšati poslovanje ravnateljima i administrativnom osoblju škole, a nastavnicima i učenicima, između ostaloga, i korištenje e-Dnevnika i drugih CARNetovih usluga.

Implementacija Wi-Fi mreže u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske je samo jedan od brojnih Microsoft projekata u području obrazovanja. Treba naglasiti kako je Microsoft kompletnom obrazovnom sustavu u Hrvatskoj, od osnovnih škola do fakulteta, ustupio besplatno korištenje Office 365 Education,  koji uključuje Office Online (Word, PowerPoint, Excel i OneNote), 1TB OneDrive kapaciteta za pohranjivanje podataka, Yammer te Sharepoint stranice. Uz to, svi nastavnici i učenici imaju pravo besplatno preuzeti i instalirati Office aplikacije na 5 računala. Usluga je dostupna za 800.000 učenika, studenata, nastavnika, profesora i drugih djelatnika obrazovnih ustanova, a s obzirom da korištenje ovog softvera zahtijeva većina poslodavaca, društvena korist je nesumnjivo velika. Besplatno korištenje Office 365 je sastavni dio Education Transformation Agreement (ETA), potpisanim s MZOS-om, koji omogućuje izvrsnost i inovaciju te razvijanje vještina potrebnih za poslove 21. stoljeća.

Na događaju kojemu su prisustvovali ravnatelji škola uključenih u projekt, predstavnici obrazovnih agencija te visoki dužnosnici, okupljenima se obratio zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Hrvoje Šlezak, američka ambasadorica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes, ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić i direktor Microsofta Hrvatska i BiH Ivan Vidaković. Tijekom prezentacije Samir Benkmakhlouf, Microsoft Connectivity Solutions Director, naglasio je kako je nužno prihvatiti digitalnu transformaciju koja se događa u obrazovnim sustavima širom svijeta. Ovaj projekt će omogućiti bolju povezanost za više od 26.000 učenika što ujedno omogućuje i ulaz u “svijet znanja” i kao što naglašava Alexander Toledo Leite, glavni direktor MS Connectivity, na ovaj način organizacije, zaposlenici i učenici, u mjestima gdje dosad nije postojala dobra povezanost, dobivaju pristup cloudu.

 

ictbusiness.info