Lansirana sonda OSIRIS-REx u smjeru asteroida Bennu!

Jučer je uspješno lansirana svemirska sonda OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification-Regolith Explorer) na put prema asteroidu Bennu, koji spada u Zemlji bliske objekte (NEO). Navedeni asteroid od Zemlje je udaljen 195 milijuna kilometara, a sonda bi do njega trebala stići tijekom 2018. godine.

Sama misija košta gotovo milijardu USD, a znanstvenici se nadaju kako će navedena pružiti neke odgovore o početku života na Zemlji i nastanku Sunčevog sustava, ali i pomoći u efikasnijoj zaštiti našeg planeta od udara asteroida. Podsjetimo, Bennu je svrstan u potencijalno opasne objekte, te bi kao takav mogao zaprijetiti Zemlji u idućem stoljeću (nadajmo se kako će do tada NX-01 biti pušten u službu).

Nakon što OSIRIS-REx dođe do asteroida, sonda će pokušati uzeti uzorak s navedenoga. Budući da se odustalo od slijetanja sonde na asteroid, odlučeno je kako će se dotična približiti na samo tri metra od površine asteroida kako bi pomoću robotske ruke uzela oko 57 grama površinskog sloja i potom ga vratila na Zemlju.

Planira se kako će se spremnik s uzetim uzorkom vratiti na Zemlju tijekom 2023. godine. Dotični je opremljen padobranom, a očekuje se kako će se spustiti negdje na području američke savezne države Utah.

Podsjetimo, lansiranje OSIRIS-RExa obavljeno je samo tjedan dana nakon eksplozije rakete Flacon 9 u vlasništvu kompanije Space X, a koja je u orbitu trebala postaviti satelit za potrebe Facebooka. Srećom, navedena eksplozija dogodila se na rampi udaljenoj od mjesta lansiranja NASA-ine sonde pa nije bilo potrebe za odgodom lansiranja.