Kettlebell

Kettlebell je tradicionalan ruski uteg koji izgleda kao kugla s ručkom, a velika je otprilike kao lopta za rukomet pa sve do one za košarku. Još se u nekadašnjoj carskoj Rusiji, odakle kettlebell potječe, smatralo da je to vrlo učinkovit alat za jačanje tijela. Izvanredna popularnost kettlebella proširila se diljem svijeta, a sve dizače utega nazvali su jednostavno “ljudi-kettlebelli”.

Ruske specijalne jedinice koje su poznate kao najizdržljivije i najžilavije mogu na svojoj snazi i čvrstoći zahvaliti upravo kettlebellu. Vježbanje s kettlebellom je u priručniku ruske vojske opisano kao “jedan od najučinkovitijih načina razvijanja snage”, ima izvanredni potencijal za razvoj snage čovjeka.

Utezi kettlebell kreću se od lakših pa sve do težih, što znači da je vježbanje primjereno za gotovo svakoga – sportaše, rekreativce i one koji se još ne bave nikakvim sportom jer pomaže u razvijanju osnovnih tjelesnih sposobnosti i priprema tijelo na teže tjelesne napore. Vježbanjem s kettlebellom pomaže vam da se osjećate bolje, da postignete pravilno držanje i opustite se. Možete vježbati i sami kod kuće. Najučinkovitije je treniranje pod paskom iskusnog instruktora i u grupi jer to potiče izdržljivost.

Topi masnoću i oblikuje tijelo

Ako želite izgubiti koji kilogram i poboljšati tjelesnu spremnost, kettlebell vježbom sigurno ćete smršavjeti, dobiti mišićnu masu te skladno oblikovati tijelo. Istraživanja koja su proučavala nekoliko ruskih vježbača s kettlebellom pokazala su da je među njima 21,2 posto onih s prekomjernom tjelesnom težinom izgubilo masnoću, a jednak postotak razvio je veću mišićnu masu. Kako god, kettlebell je alat koji može promijeniti vašu konstituciju (široka ramena, izraženi leđni mišići, žilave ruke, snažne noge i isklesan trup), učiniti vas izdržljivijima i samouvjerenijima.

Izvor: kettlebell.com.hr