Večeras u Riju otvaranje Paraolimpijskih igara, zastavu BiH nosi Dženita Klico

Dvije sedmice nakon zatvaranja Olimpijskih igara u Rio de Janeiru u ovom brazilskom gradu večeras u ponoć će biti otvorene 15. ljetne paraolimpijske igre (POI), koje će trajati do 18. septembra.

Na najvećoj sportskoj smotri sportista invalida učestvovat će rekordnih 4.350 sportista iz 176 zemalja, te oko 3.000 trenera i drugog tehničkog osoblja.

U različitim kategorijama na igrama će biti podijeljeno 528 kompleta medalja u 22 sporta.

Prvi put na igrama bit će zastupljeni triatlon i parakajakaštvo.

Za POI je akreditovano više od 1.800 novinara iz cijelog svijeta, a očekuje se da će igre pratiti više od četiri milijarde ljudi.

Bosanskohercegovački paraolimpijski tim ukupno broji 24 člana, od kojih je 14 sportista, 12 u sjedećoj odbojci i dvoje u atletici.

Na ceremoniji svečanog otvaranja zastavu BiH nosit će atletičarka Dženita Klico.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, najtrofejnija bh. selekcija, u Riju će jurišati na peto paraolimpijsko odličje. U četiri uzastopna nastupa u finalima bh. odbojkaši osvojili su zlato u Atini 2004. i Londonu 2012., te srebra u Sydneyju 2000. i Pekingu 2008. godine.

Odbojkaši BiH na paraolimpijskom turniru, koji počinje 9. septembra, igrat će u B-grupi s ekipama Irana, Rusije i Kine, dok su u A-grupi Njemačka, Egipat, Brazil i SAD.

Bh. tim takmičenje će započeti utakmicom protiv Ukrajine 10. septembra u 2:30 sati po srednjoevropskom vremenu, dva dana kasnije će u isto vrijeme igrati protiv selekcije Irana, a 14. septembra u 23:30 sati će odmjeriti snage s Kinom. Polufinale je zakazano za 16. a finale za 18. septembar.

Bacačica kugle Dženita Klico nastupit će 10. septembra, dok će u istoj disciplini Dževad Pandžić na bacalište izaći 16. septembra.

Paraolimpijske igre održavaju se od 1960. godine, od Olimpijskih igara u Rimu, kada su organizovana takmičenja u bilijaru, mačevanju, atletici, košarci, plivanju, stonom tenisu, streličarstvu, pikadu i pentatlonu, koji obuhvata streličarstvo, plivanje, bacanje koplja, bacanje kugle i bacanje palice.

Osnivač paraolimpijskog pokreta je njemački neurolog Ludwig Guttmann, koji je vjerujući da je sport metod terapije, 1952. godine u engleskom Nacionalnom centru za povrede kičme u Stoke Mandevilleu, u blizini Londona, organizovao takmičenje koje je kasnije poslužilo kao model za Paraolimpijske igre.

Članovi bh. paraolimpijskog tima u Rio de Janeiru:

– sjedeća odbojka: Adnan Kešmer, Mirzet Duran, Sabahudin Delalić (kapiten), Armin Šehić, Benis Kadrić, Ismet Godinjak, Adnan Manko, Asim Medić, Nizam Čančar, Dževad Hamzić, Safet Alibašić, Ermin Jusufović, selektor Mirza Hrustemović, treneri Ejub Mehmedović i Zikret Mahmutović.- atletika (bacanje kugle): Dževad Pandžić i Dženita Klico.

 

klix.ba