Posada ISS-a sigurno se vratila na Zemlju

Američki astronaut Jeff Williams koji drži nacionalni rekord u ukupnom broju dana provedenih u svemiru i dvojica ruskih kozmonauta vratili su se u srijedu sigurno na Zemlju nakon šest mjeseci provednih na Međunarodnoj svemirskoj postaji, javljaju agencije.

Ruska letjelica Sojuz TMA-20M vratila se na zemlju, nakon što se uspješno odvojila sa Međunarodne svemirske stanice.

Ruski svemirski brod Sojuz sigurno se prizemljio u kazahstanskoj stepi u srijedu ujutro. Williamsu, Olegu Skripočki i Alekseju Ovčininu trebala su tri sata za povratak na Zemlju s ISS-a.

Williamsu (58) je ovo bila četvrta misija i ukupno je u svemiru proveo 530 dana, više nego ijedan drugi američki astronaut. Ipak, teško će u tome nadmašiti ruskog kozmonauta Gennadija Padalku koji je u svemiru bio više nego bilo koji drugi čovjek, ukupno 879 dana.

Trojica članova posade u šest su se mjeseci provednih na ISS-u uglavnom bavili znanstvenim radom. Uspjeli su postaviti novu platformu za pristajanje na ISS kojom će se moći koristiti buduće privatne svemirske letjelice Boeinga i SpaceX-a. Na ISS-u će ih zamijeniti astronaut Shane Kimbrough i kozmonauti Sergej Rjžikov i Andrej Borisenko čije je lansiranje predviđeno za 23. rujna.