Najveći telekom operatori u EU traže promjene u digitalnoj regulaciji

Europska unija pred novim je izazovom jer su se tri najveće telekomunikacijske kompanije kontinenta ujedinile i zatražile što brže rješavanje pitanja regulacija i pravila koja se tiču digitalnih usluga. Stava su da trenutna situacija ne prati trendove, potrebe i sami razvoj tehnologije.

Naravno, njihova priča ima i drugu stranu, koja se odmah može iščitati u samom početku javnog nastupa prilikom kritika aktualne politike u EU i požurivanja donošenja paketa zakona koji bi najvećim kompanijama odgovarali

„Postoji ta opsesija zadržavanjem niskih cijena i zbog toga sve pati. Trebamo manje pravila i regulativa. Situacija je prestroga i dovoljne su samo sitne intervencije, ne i ovo što se sad događa. Jer, samo na taj način se stvara i potrebna konkurencija“, rekao je predsjednik Vodafone grupacije Vittorio Colao, a s njime su se složili čelni ljudi Orange SA i Telefonica SA.

Te riječi imaju određeno pokriće, ali problem je što konkurentnost na tim razinama teško može postojati ako se stvari počnu mijenjati u jednom trenutku i s prdnostima koje imaju date kompanije. Time bi konkurencija iščeznula jer bi pritisak bogatijih i moćnijih bio presnažan. Zato EU i jest oprezna, svjesni su da moraju paziti na takve stvari.

Samo, tad u svrhu poticanja konkurentnosti stvaraju teret i guše one veće kompanije, koje bi možda napredovale brže, bolje i na korist svih kad ne bi imali cijeli niz mjera koje ih sprečavaju u tome jer promatraju isključivo negativnu stranu cijele priče o poslovanju i ponašanju na tržištu.

Konkretno, EU se trudi stvoriti jedinstveno digitalno tržište kako bi korisnici mogli imati jednake uvjete u svakoj od zemalja članica, a ne da se stvari mijenjaju kako se prelazi granica. I, naravno, da je sve iznimno skupo.

„Stvaranjem jedinstvenog digitalnog tržišta uklonili bismo zidove pred nama i donijeli ekonomiji EU 415 milijardi eura godišnje“, navodi Europska komisija.

I dok EU želi jedinstveno tržište na kojem ne bismo osjetili razlike po pitanju cijena i koje bi se utopistički ponašalo ili održavalo, kompanije gledaju kako iskoristiti takvu situaciju i što lakše, brže i efikasnije obavljati akvizicije, tako da na tom jedinstvenom tržištu imaju status kakav imaju u većini zemalja članica. Dakle, motivi su različiti, pogledi također i zato je teško za očekivati neko skorašnje rješenje od kojeg bismo svi u EU profitirali…

 

ictbusiness.info