Trebam li izaći na izbore ili … ?

Prije nekoliko dana sjedim ja sa svojim kolegom Izetom, pijemo kafu, odmaramo i posmatramo dječake, kako „ukrašavaju“ bandere. Kaže meni Izet, dosta mi je više, ovih stranaka, političara, puna mi je kapa. Mislim, da neću izaći na izbore. I onako uvijek isto. Kažem ja njemu, tvoje nezadovoljstvo je opravdano, ali ipak trebaš iskoristiti to svoje pravo. A on mene pogleda nekako čudno i pita me zašto?

Prije nego li ti odgovorim  na pitanje, reći ću nekoliko stvari o našem sistemu. Ti, kao i ostali, znamo da je bio rat, šta se je sve dešavalo, kako je stao i ko nam je nametnuo ovaj sistem, tj. kako je naša zemlja uređena. Da li je dobar taj sistem? Naravno, da nije. Imamo tako težak i ogroman sistem, da se ni onaj najpametniji teško snalazi. Mnogo košta, neefikasan, spor, ogromna birokracija,  itd., ali ipak je mir.

No, pogledajmo s druge strane npr. Libiju. Sigurno se pitaš kakve sad ona veze ima? Pa ima. Znaš da je Libijom dugo vremena vladao Gadafi. Za mnoge je bio diktator, ali njegovi su građani imali besplatno školovanje, zdravstvo, gradilo se, itd. Nakon, uvođenja demokracije, sad u zemlji vlada haos. Nema zakona, plemena se bore za vlast, otima se, ubija, itd.

Slično, je bilo i u Iraku. Nema dana da ne čujemo, eksplodirala auto bomba, preko 50 i više mrtvih, itd. Sirija, isto tako. Hoće da sruše Asada, kažu diktator, ne valja sistem, pa sad imaju rat, glad, smrt, itd. Da ne nabrajamo više.

Ono što ti hoću reći, naš sistem ne valja, ali trenutno boljeg nemamo i kakav takav je bolji od bezakonja i od ovoga što se dešava u takvim zemljama.

Trebaš li izaći na izbore? Trebaš i moraš. To je tvoje pravo i trebaš ga iskoristiti.

Upita Izet, a za koga da više glasam kad su svi lopovi? Sigurno možeš naći nekog na listi koji zadovoljava tvoje kriterije.

Kaže Izet, ma takvih nema. Ako nema onda ublaži kriterije. Znaš šta, najbolje da ja ne izađem, šta me briga. Ako tako postupiš, onda ostavljaš mogućnost da stranke, iako su protivnici, se dogovore i varaju, tj. popune tvoj prazan list. Tako da si baš gubitnik. Hm, možda je bolje da ipak izađem, ali ću napraviti nevažeći listić, tako me neće pokrasti. Ni to ti nije dobra ideja. Opet ćemo imati isto stanje. Svaka stranka ima svoje glasače. Tako da se poslije nemaš šta buniti, nego trpi četiri godine.

Pa šta da se radi? Trebaš ti i svi oni koji imaju pravo glasa izaći i glasati, za onog ko po tvom mišljenju zaslužuje to. Ako ih nema, pa od najgorih, nađi najboljeg.

Kaže on meni, upravu si ti. Jedina opcija koja nešto mijenja i donosi je glasanje. To je moje pravo i trenutno najbolje što mogu da uradim za svoje mjesto je da glasam.

 

Piše Hamid Topić