Pri kraju prva faza modernizacije zagrebačkog Zoološkog vrta, Divljeg srca grada

Uspješno se privodi kraju prva faza EU projekta Modernizacije zagrebačkog Zoološkog vrta, koji je počeo u listopadu 2014., a ukupna mu je vrijednost oko 38 milijuna kuna, od čega se čak 95 posto financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, izvijestili su u srijedu iz ZOO-a Zagreb.

 

Iz Zoološkog pozivaju sve ljubitelje prirode i životinja da posjete zagrebačko Divlje srce grada, a očekuju ih novi edukativni centar i zgrada restorana, odmorišta i vidikovca te volijera za afričke ptice s biofilterom.  Na taj će se način, kažu u Zoološkom vrtu, krunati ždral, čaplja govedarica, abdimova roda i druge afričke ptice u novoj Volijeri aktivno “uključiti” u programe zaštite okoliša budući da će vodu u velikim bazenima čistiti će biofilter – biljni pročistač koji će štediti pitku vodu.

Ugrožene vrste životinja živjet će i na prostoru projekta “Madagaskar” gdje će se uz pitku vodu prikupljati kišnica u posebnim cisternama.

Racionalnom korištenju energije pridonijet će dizalice topline, centralna kotlovnica na pelete, ali i sunčevi kolektori na krovu zgrade novog restorana.

Po završetku projekta u Zoološkom će vrtu novu nastambu dobiti i dalmatinski pelikani, nedavno pristigla vrsta koja je nekada naseljavala i našu morsku obalu, a uređenjem Labuđeg otoka, zoološki će se vrt „proširiti“ na dodatnu površinu po prvi puta nakon 1930. godine.

Iz zagrebačkog ZOO-a podsjećaju da je u listopadu prošle godine otvoren novi Istočni ulaz u Divlje srce grada, čime je omogućen kvalitetniji i bolji protok posjetitelja, budući da se smanjuju gužve i povećava kvaliteta usluge, a time i zadovoljstvo posjetitelja.

Ukupna vrijednost projekta “Modernizacije Zoološkog vrta u Zagrebu – prva faza” iznosi oko 38 milijuna kuna, od čega se čak 95 posto financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projektom se jača turistički potencijal grada Zagreba kroz povećanje turističkog i edukacijskog potencijala i ponude Zoološkog vrta, uz istovremenu uspostavu učinkovitijeg sustava upravljanja i poslovanja ustanove.

Projekt je započeo je u listopadu 2014. godine te se njegova realizacija očekuje ove jeseni.

Modernizacija će stanovnike Zagreba i okolice, ali i sve druge posjetitelje, motivirati na češće posjete i dulje boravke u zelenoj oazi centra grada. Osim unapređenja kvalitete turističke ponude Grada Zagreba i Zoološkog vrta Zagreb, u cilju je projekta i povećanje broja posjetitelja s dosadašnjih 260.000 na 350.000 godišnje te povećanje broja korisnika edukacije s 18.000 na 24.000 godišnje.

 

Hina