OZVANIČENI RADOVI OKO IZGRADNJE URGENTNOG DIJALIZNOG CENTRA U CAZINU

U Cazinu su svečano ozvaničeni radovi oko izgradnje urgentnog dijaliznog centra.  Projekat, kojeg u najvećoj mjeri  uz Vladu kantona, finansira  Dom zdravlja Cazin, građanima  će pružati usluge tercijarne zdravstvene zaštite.  Pored pacijenata iz Cazina, Dijalizni centar će  zdravstvenu zaštitu pružati  i pacijentima  iz susjednih općina, Velike Kladuše, Bužima i Bosanske Krupe.  Vrijednost radova procjenjuju se na oko 3 miliona KM.

„ Ideja o izgradnji novog dijalizog centra  nastala je prije tri godine, a sve s ciljem  da  se građanima Cazina i susjednih općina pruži bolja zdravstvena zaštita“, kazao je Muris  Halkić , direktor Doma zdravlja Cazin. Dodao je kako se radi o veoma rijetkom projektu ovakve vrste u BiH,  koji će približiti usluge građanima,  ove , ali  i susjednih općina, koji se najvećim dijelom finansira vlastitim sredstvima Doma zdravlja.

Novi savremeni objekat će se prostirati na  na 1500 kvadratnih metrara. U prizemlju će biti smješten Centar za urgentnu medicinu, a na spratu dijalizni centar.  Ogromne napore  da se projekt pokrene s mrtve tačke, uložio je i Almin Handanagić , direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu USK.

zgradnjom dijaliznog centra, olakšaće se život  dijaliznih pacijenata iz Cazina i susjednih općina,  koji će biti pošteđeni  putovanja u Kantonalnu bolnicu  na dijalizu.

Podršku projektu sa pola miliona maraka, dala je i Vlada USK. Premijer Rošić je kazao da je intencija ove Vlade, podizanje dravstvene zaštite u svim općinama na viši nivo.

Projekat Urgentnog dijaliznog centra će koštati oko 3 miliona KM.  Paralelno sa građevinskim radovima koji će biti završeni za pola godine, radiće se istovremeno oko nabavke medicinske opreme i osposobljavanja potrebnih stručnih kadrova.

 

rtvusk.ba