Kamion Nikola One će koristiti vodikove gorive ćelije

Kompanija Nikola Motor Company je objavila nove detalje o svom kamionu Nikola One te je potvrdila da će ga pokretati vodikove gorive ćelije, a ne baterije kako se ranije vjerovalo.

Pogonski sistem će proizvoditi 800 volti, a kamion će imati više snage u odnosu na bilo koji kamionu u SAD-u koji ide na dizel. S jednim litrom goriva će prelaziti 8,5 km čak i pod punim teretom. To znači da će domet kamiona iznositi 1.900 km s jednim punjenjem.

Najveći problem vozila koja idu na gorive ćelije vodika je nedostatak infrastrukture koja će im pružati usluge. Kompanija NMC planira proizvoditi svoje vlastiti tečno hodrogensko gorivo, koje će se prodavati na 50 lokacija u SAD i Kanadi od 2020. godine.

Kako bi mogla proizvoditi gorivo, kompanija NMC planira izgradnju ogromnih solarnih farmi s kapacitetom proizvodnje 100 megavati energije. Ta energija će se koristiti za elektrolizu i proizvodnju vodika.

Kompanija je od maja dobila narudžbe za kamion vrijedne 3 milijarde dolara, koliko košta oko 7.000 kamiona. Predstavljanje kamiona Nikola One je zakazano za 1. decembar.

 

klix.ba