Windows 10 – telemetrija podataka, kako je zaustaviti?

Ako čitate razne IT portale, onda često možete vidjeti senzacionalističke naslove u kojima se prozivaju razni operativni sustavi ili proizvodi za špijuniranje korisnika, prikupljanje podataka bez dopuštenja korisnika, prodaju istih raznim agencijama i slično. Ako se želite obraniti od toga, rješenje je vrlo jednostavno – prestanite koristiti računalo i Internet. Vjerojatno to ne možete jer vam privatne i poslovne obaveze to ne dopuštaju niti želite živjeti bez tehnologije.

Drugo rješenje je da pokušate spriječiti prikupljanje podataka na način da ugasite takve servise i mehanizme ukoliko je to moguće, te da što manje privatnih podataka dijelite sa drugima. Tu prije svega mislimo na razne Internet servise i društvene mreže. Nitko vas ne tjera na to, ali vi ipak dajete vaše podatke ljudima koji stoje iza spomenutih servisa i stranica. No, mi se u ovom tekstu nećemo baviti tim aspektom podataka, nego telemetrijom podataka u Windowsima. To je zapravo mehanizam kojim Microsoft prikuplja podatke o Windowsima, o korisniku i o računalu. Što točno i kako to ugasiti, vidjeti ćete u ovome tekstu. Većinu takvih mehanizama za prikupljanje podataka možete ugasiti ili spriječiti da prikupljaju podatke.

Niti jedan OS ili proizvod vam neće dati ultimatum – ili ćemo prikupljati podatke ili ga nećete koristiti. Zapravo, ima takvih servisa (kao što je recimo Google) gdje vam se jasno kaže da će se vaši podaci koristiti i prodavati trećim stranama. I tu ne možete ništa. Osim zaobići takve usluge. Microsoft je ipak ostavio mogućnost korisniku da ugasi telemetriju i spriječi slanje podataka njima.

Što je telemetrija?

Telemetrija je automatizirani proces i komunikacija u kojoj se na jednom ili više mjesta prikupljaju podaci sa drugih uređaja. Podaci se emitiraju, odnosno prebacuju na te lokacije kako bi se radila određena analiza, odnosno radi se ‘monitoring’ podataka. Telemetrija nije novi koncept u svijetu. Dapače, već desetljećima se se u raznim granama koristi ovaj proces kako bi se prikupili određeni podaci. Krenuvši od biljnog i životinjskog svijeta pa sve do svemirskih sondi i letjelica koje šalju podatke na zemlju.

Bez obzira na to, telemetrija u računalnom svijetu je nešto što postaje sve intenzivnije i sve više servisa i proizvoda želi prikupljati podatke o svojim korisnicima. Ovo nije nužno špijuniranje, ako ste na to mislili, no o tome ćemo nešto kasnije u testku. Najbolji primjer telemetrije danas prikazuju ‘bespotrebni’ uređaji koje ljudi koriste za fitness. Uređaji koji vam mjere puls, potrošnju kalorija, broje korake…

Svi ti podaci se prikupljaju u bazama podataka proizvođača. Što radi raznih istraživanja, što zbog prodaje podataka. Zamislite koliko bi dobro bilo imati ogromnu bazu podataka sa zdravstvenim podacima velikog broja ljudi? Koliko je ta ideja dobra, govori vam činjenjica da su Apple i Google počeli na tome raditi i već na tržištu imate njihove aplikacije. Na iOS-u je to aplikacija „Health“, a na Androidu „Google Fit“. I jedna i druga kompanija broje svoje korisnike u stotinama milijuna. Ogromna baza podataka koja može poslužiti za mnogo toga.

Nadalje, tu je i novi trend zvan „Internet of things“. To su uređaji koji će „stvarati“ podatke, ali će ih isto tako slati na udaljena mjesta, te će se moći sami korigirati prema spomenutim podacima. Danas u bolnicama imate MR uređaje koji to rade, imate robote u tvornicama, senzore pokreta … Neki su manje važni, neki više, no imaju isti cilj – prikupljanje podataka i olakšavanje života korisnicima. Naravno da nisu svi uređaji umreženi i nemaju mogućnost slati podatke od jedne točke do druge, no pitanje je dana kada će moći.

Uostalom, mnoge od tih uređaja koji nemaju Internet spajate na pametne telefone i računala gdje se nalazi srodna aplikacija koja te podatke prikuplja i proslijeđuje dalje. Nemojte ovo shvatiti kao paranoju ili nešto slično – takva je situacija sa tim uređajima. Vratimo se još malo na prikupljanje podataka – nije problem u samom prikupljanju podataka. Dapače, ukoliko će ti podaci poslužiti nečemu korisnome neka se prikupljaju. Problem je ako će se ti podaci prikupljati samo da bi se prikupili kako bi se kasnije prodali određenim agencijama. Te agencije mogu biti profitne ili ne profitne, no netko će dobiti podatak da ste vi danas pokušali trčati i da ste odustali nakon 100-200 metara jer vam je puls bio preko 170 otkucaja u minuti. A sada zamislite ogromnu količinu podataka o pojedinom korisniku kdoz neki duži vremenski period.

Telemetrija omogućuje upravo to – da sa mnogo uređaja u realnom vremenu povučete veliku količinu podataka. Uz to, proces telemetrije omogućuje identificiranje izvora sa kojeg prikuplja podatke što opet nije uvijek dobro. Ako se podaci trebaju prikupiti samo zbog anonimne analize, zašto bi se morao moći identificirati izvor sa kojeg se povlače podaci? Google recimo tvrdi da sve prikupljene podatke anonimizira i da ih koriste samo radi statistike. To nije točno, jer ako vi nešto pretražujete (recimo, klima uređaje), tada ćete na svim pretragama početi dobivate reklame za klima uređaje i slične proizvode. Ako je prikupljanje podataka anonimno, kako je moguće da Google zna da vas baš to zanima? Znači da prikupljene podatke vežu isključivo za vas.

Što se Windowsa tiče, telemetrija je mnogo šira od spomenutog prikupljanja podataka o tome što vi pretražujete. Tu govorimo o desecima i stotinama GB podataka prikupljenih o korisnicima te analizi svih segmenata korištenja Windowsa. Zašto bi netko radio veliki BI sustav i prikupljao samo malo podataka o vama? Preskupo i neefikasno, ako pitate nas.
Ipak, vrlo je tanka granica između špijuniranja i telemetrije i teško ju je odrediti. Što znači šijuniranje korisnika? Znači prikupljanje podataka o istome bez njegovog dopuštenja. Što je telemetrija? Prikupljanje podataka o korisniku, samo sa njegovom potvrdom. Kakvom potvrdom? U EULA-i prihvaćate takve stvari, a istu ste prihvatili i kada ste instalirali Windowse. Prihvatili ste i još mnogo stvari, no ove su ipak najzanimljivije. Već smo pisali o tome u prijašnjim brojevima časopisa.

U EULA-i Windowsa imate i paragraf u kojem piše da Microsoft može prikupljati podatke o vama i koristiti ih u bilo koju svrhu. Pogotovo ukoliko sumnjaju na ilegalne aktivnosti, odnosno korištenje ilegalnog softvera. Dobra vijest je što nakon instalacije Windowsa, sve te mogućnosti možete pogasiti i spriječiti Microsoft da to napravi. Ne iz razloga što ćete možda koristiti ilegalni softver ili nešto slično, nego iz razloga što ne želite da itko prikuplja ikakve podatke o vama.

Telemetrija u Windowsima 10

Iako su Windowsi 10 došli relativno nedavno, već su podignuli puno prašine. Telemetrija, odnosno „volonterski telemetrijski program“ je bio jedan od tazlgoa tome. Microsoft je prvo u Windowsima 7 i 8 (8.1) ponudio korisnicima „Customer Experience Improvement Program“ (CEIP) koji su mogli prihvatiti ili odbiti. Onaj tko ga je prihvatio taj je sudjelovao u telemetrijskom programu. Windowsi 10 po defaultu imaju to uključeno i sve opcije su vam uključene. Što znači da svi korisnici Windowsa 10 u početku sudjeluju u tom volonterskom programu. Svi podaci se šalju u Redmond. No, vratimo se još malo na CEIP. Taj program je ukinut prije dosta godina, no u to vrijeme je prikupljao podatke o samim Windowsima i aplikacijama koje su imale interakciju sa Windowsima. U tom setu podataka Microsoft je mogao vidjeti koliko puta ste u računalo uključili USB stick ili koliko puta je vaš web preglednik napravio redirekciju na neku drugu web stranicu. Stvarno su mogli svašta iz toga isčitati. Da li su neke informacije korisne ili ne, nećemo procjenjivati.

Što se Windowsa 10 tiče, situacija je vrlo slična, ali kao što smo rekli po defaultu svi sudjeluju u tom programu i pitanje je da li ga je moguće do kraja isključiti. Čak i kada isključite sve opcije unutar Windowsa, izmijenite vrijednost u Registryju i stopirate rad servisa u Windowsima, OS i dalje komunicira sa Microsoftom. Koji se podaci tada prenose nismo sigurni, no ne možemo ni biti 100 sigurni u neke stvari. Detalje znaju samo oni koji su dotični OS i napravili.

Ako odete u Settings – Privacy – Feedback & Diagnostics možete vidjeti da postoje tri razine telemetrije: Basic, Enhanced i Full. Čak i da prebacite na Basic, odnosno osnovnu telemtriju Microsoft će prikupiti određene podatke o vama. Microsoft je opisao Basic telemtriju kao prikupljanje vitalnih podataka o Windowsima, što bi se moglo reći da se radi o minimalnom setu podataka. Koji su to, ne možemo sa sigurnošću reći. Navodno se ovo koristi samo kako bi Microsoft znao koliko su vaši Windowsi ažurirani i slično, kako bi vam mogli ponuditi nove updateove. To je u redu, ako se radi samo o takvim podacima. Ostale dvije razine telemetrije prikupljaju poveću količinu podataka.

Enhanced naprimjer prikuplja podatke o tome koliko dugo ste koristili neku aplikaciju i koje aplikacije najviše koristite. To je samo jedan od podataka. Nadalje, Full prikuplja još veći set podataka, a koliko daleko ide to skeniranje računala najbolje govori činjenjica da Microsoft može napraviti sliku vaše memorije u nekom trenutku i praktički vidjeti na kojem dokumentu radite.

Naravno da Microsoft nije briga da li vi pišete u Wordu ili radite prezentaciju u PowerPointu, niti ih je briga za sadržaj istoga. No, u mogućnosti su to napraviti. Za uzvrat, Microsoft obećava personalizirano Windows iskustvo, iako ne navode o čemu se tu točno radi. Ugasiti „Feedback & Diagnostics“ možete kroz Windows Registry ili zaustavljanjem servisa (sigurnija varijanta). U lipnju ove godine, Microsoft je ažurirao i Windowse 7 i 8 te ubacio telemetriju i u te verzije Windowsa. Ako niste htjeli prijeći na Windowse 10 zbog telemetrije, više nemate razloga ne prijeći na iste jer niste zaštićeni ni u spomenutom verzijama Windowsa.

Telemetrija u Windowsima 7 i 8(8.1)

Kao što smo maloprije rekli, telemetrije nisu pošteđeni ni korisnici koji su još uvijek na starijim verzijama Windowsa. Mnogi korisnici traže izlike da ne prijeđu na Windowse 10, a bilo kakvo špijuniranje ili telemetrija podataka je odličan izgovor. No, Microsoft ih je pretekao i sa nekoliko zakrpa ugradio telemetriju u Windowse 7 i 8. Radi se o zakrpama KB 3068708, KB3022345, KB3075249 i KB 3080149. Prva zakrpa, KB 3068708, je zakrpa koju ne biste trebali maknuti jer je to prva zakrpa u nizu koja vam donosi mogućnost nadogradnje Windowsa 7 i 8 na Windowse 10, iako uz to donosi i početni „paket“ dijagnostičkih alata i opcije s kojima ih možete kontrolirati.

Slijedeća zakrpa KB 3022345 je zamijenila prvu zakrpu, donijela iste telemetrijske (dijagnostičke) alate i nije baš jasno po čemu se prva i druga zakrpa razlikuju. Ako želite skroz maknuti telemetriju, ovo je definitivno zakrpa koju želite maknuti. Zakrpa KB 3075249 je donijela određene promijene na UAC (User account control). U ovisnosti o stupnju UAC-a Microsoft radi određenu telemetriju i želi znati koje to aplikacije utječu na Windowse i zahtjevaju veća prava. Radi se o opcionalnoj zakrpi i također ju možete ukloniti ako to želite. Zadnja jzakrpa nije donijela ništa novoga, samo određena pojašnjenja korisnicima i isto se radi o opcionalnoj zakrpi koju možete ukloniti.

Zaustavljanje telemetrije

Pvo što morate učiniti je otvoriti Settings – Privacy i isklučiti sve opcije! Doslovno sve. Otvarajte jedan po jedan meni i isključite sve što vam se čini da biste trebali isključiti. Mi smo isključili sve. Nadalje, gdje god vidite opciju „Send feedback“ postavite opciju „Never“ iz padajućeg menija. Zatim onemogućite Cortanu (Windows 10) i onemogućite web pretrage u search baru.

To je prvi korak i već s time ste mnogo toga napravili. No, to je onaj mali dio koji se tiče privatnosti u samim Windowsima. Treba još isključiti telemetriju iz Windowsa 10.
Opet otvorite Settings – Privacy – Feedback & Diagnostics te postavite na opciju Basic jer bolje opcije od te nema. Zatim je vrijeme da promijenimo određene postavke u Windows Registryju.

Otvorite Windows Registry (Run -> regedit) i nađite ključ: HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPoliciesMicrosoftWindowsDataCollection.

Zatim morate u tom ključu kreirati 32-bitni DWORD (desni klik na ključ, pa zatim opcija „new“) koji će se zvati AllowTelemetry i postaviti ga na 0. I za kraj još treba otvoriti Windows servise (u search bar upišite „Services“) i kada otvorite tu aplikaciju vidjeti ćete sve servise u Windowsima. Vas zanimaju dva servisa u ovom slučaju, a to su Diagnostics Tracking Servise i dmwappushsvc. Na oba servisa kliknite desni klik – properties i stavite Startup type na „disabled“. Resetirajte računalo kako bi se sve izmijene spremile. Na taj način biste trebali onemogućiti telemetriju. Jedna napomena – sve izmijene koje radite na računalu i ove opisane u ovom tekstu, radite na svoju odgovornost!

 

 

Izvor: pcchip.hr