Šta je to izboj gama zračenja i koliko je opasan?

Jedna od najrazornijih pojava u svemiru zasigurno su bljeskovi gama zračenja, koji nastaju kao rezultat kataklizmičkih događaja poput urušavanja supernova u crne rupe, ili, pak, sudara dviju neutronskih zvijezda koji također ima za posljedicu nastanak crne rupe

Riječ je o pojavi koja bi mogla imati iznimno štetan učinak za život na Zemlji, a o razornoj moći izboja gama zračenja svjedoči činjenica kako samo jedan foton takvog zračenja posjeduje razinu energije milijun puta veću od one fotona vidljive svjetlosti. Drugim riječima, u jednom gama izboju koncentrirana je energija koju će Sunce otpustiti u cijelom tijeku svog postojanja. Ukoliko bi takav izboj pogodio naš planet, to bi imalo za posljedicu uništenje ozonskog omotača, a posljedično i većine organizama.

Štoviše, neki znanstvenici smatraju da su upravo takvi izboji odgovorni zašto još uvijek nismo pronašli život u drugim dijelovima svemira. No, isto tako valja imati na umu kako je svemir jako velik. Kako bilo, svakako preporučujemo navedeni video.