Vlada USK revidira privatizaciju ‘Kladušnice’

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) pokrenuće reviziju privatizacije preduzeća “Kladušnica” iz Velike Kladuše, te će od tamošnjeg Općinskog suda tražiti da se zaustave eventualni pokušaji prodaje imovine te firme. Ovo je radnicima i obespravljenim dioničarima “Kladušnice” obećao premijer USK Husein Rošić, koji ih je primio u svom kabinetu te razgovarao o njihovim problemima. Oni su od Vlade USK zatražili poništenje, kako su istakli, nezakonite privatizacije njihovog preduzeća.

Njihov predstavnik Esad Šabanagić istakao je kako su radnici žalbu zbog nezakonite privatizacije uputili i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, te da je ona prihvaćena u razmatranje. On je rekao kako je ovo preduzeće, koje se prije rata bavilo ugostiteljsko-turističkom djelatnošću, nezakonito privatizirano, pri čemu su novi vlasnici u potpunosti zanemarili prava radnika i dioničara, te njihov vlasnički udio u preduzeću. “Zbog ove činjenice smatramo da je provedena privatizacija nelegalna, jer je pored državne prodata i privatna imovina”, kaže Šabanagić.

On dodaje kako se Udruženje “Kladušnica”, koja zastupa interese obespravljenih radnika i dioničara, u više navrata obraćalo nadležnim upravnim i sudskim institucijama u zemlji, ali bez uspjeha.

 

 

akta.ba