Jednostavan “hack” otključava većinu Volkswagena

Nekoliko znanstvenika iz Velike Britanije i Njemačke predstavilo je ovoga tjedna na USENIX Security Symposium u Teksasu svoju studiju koja se bavi sigurnošću brava na automobilima. Za primjer su uzeli njemački Volkswagen i analizirali takozvane rolling kodove koje emitiraju ključevi, a kojima se automobili otključavaju na daljinu.

 

Otkrili su nešto zapanjujuće – velika većina Volkswagenovih automobila, pa i onih iz njihovih povezanih kompanija (Audi, Škoda, Seat), proizvedenih od 1995. godine na ovamo, može se otključati (ne i pokrenuti motor) uz pomoć vrlo jeftinog uređaja kućne izrade. Riječ je o primopredajniku koji može zabilježiti kodove emitirane s ključa, iz kojih može obrnutim inženjeringom izvući kod za otključavanje.

 

Da bi stvar bila još gora, istom su metodom ovi znanstvenici došli i do enkripcijskih master-ključeva za sva VW vozila (izuzev nekoliko novijih modela), koji drže tajnu svih kodova za ključeve Volkswagena u posljednjih 20-ak godina. Istraživači su o svemu obavijestili njemački koncern još prošle godine, a najosjetljivije podatke, naravno, nisu objavili.

 

Iz Volkswagena su potvrdili nalaze stručnjaka i sada rade na otklanjanju ove sigurnosne prijetnje. No, to će biti sve osim lagano jer bi trebalo promijeniti kontrolne jedinice u svim vozilima i zamijeniti ključeve, što se čini gotovo nemogućim zadatkom.

 

bug.hr