Lejla Tanović: Buduća pravnica prvakinja Balkana u biciklizmu

Osim što je naša najbolja biciklistkinja, šetorostruka državna prvakinja i dvostruka viceprvakinja Balkana, dvadesetdvogodišnja Lejla Tanović uspješan je student četvrte godine Pravnog fakulteta univerziteta u Sarajevu. Ono što je malo poznata je da je Lejla završila i Osnovnu muzičku školu Mladen Pozajić.

“Kada su mi roditelji kupili prvi bicikl bilo mi je veoma interesantna pomisao da sama mogu posjetiti različita mjesta i osjetiti slobodu. Uvijek sam bila avanturističkog duha i sve češće sam provodila vrijeme na biciklu. Znala sam da želim da treniram biciklizam ali nisam mogla da pronađem ni trenera ali ni klub koji su se time bavili jer tada to nije ni postojalo”, govori Lejla.

Istraživajući na internetu Lejla je pronašla stranicu Kluba brdskog biciklizma ”Puls” na kojoj je postojao plan vožnji na različite planine u Bosni i Hercegovini, odlučila je priključiti im se i na taj način otkriti neku drugu stranu biciklizma.

“Na prvom sastanku Kluba sam upoznala svog sadašnjeg trenera Amara Njemčevića koji je u meni primijetio veliku želju za trening i uložio svoje vrijeme kako bih ja ostvarila svoje snove i od tada je on taj koji me usmjerava da kroz biciklizam ostvarujem svoje želje i snove”, kaže Lejla.

O tome da je očigledno i svima jasno da u svijetu biznisa pa tako i sporta žene su uvijek nekako u sjeni muškaraca i teško dobijaju jednako vrijeme i pažnju za svoj uspjeh Lejla kaže kako je svim sportistima u Bosni i Hercegovini veoma teško uspostaviti kontakt sa sponzorima i pronaći izvor finansiranja, a ženama  je definitivno malo teže.

“Mislim da se trudom i radom sve prepreke mogu prevazići i ja sam jako sretna što mogu promovirati ženski sport u Bosni i Hercegovini i potaći neke druge djevojke da se bave sportom i pokazati im da je to moguće”,dodaje Lejla.

Lejla kaže kako je bitno da se djevojke/žene bave sportom koji se njima sviđa: “Mislim da se veliki rezultati kako u biznisu, privatno pa tako i u sportu mogu napraviti samo ako imate veliku ljubav prema tome čime se bavite.”

Kako u svakom poslu tako i u sportu postoje one dobre i loše strane onoga što on nosi i sa čim se sportisti suočavaju. “Dobra strana je što je moj život kroz biciklizam veoma dinamičan i interesantan, mnogo putujem i upoznajem različite ljude, naučim mnogo životnih lekcija kroz svakodnevne situacije i to mi omogućava da napredujem kao osoba. A ono što bih izdvojila kao neku manje dragu stranu ili lošu koju niko ne vidi jeste period zimskih treninga”,govori Lejla.

Jasno je da je zbog nepogodnih vremenskih uslova zimski period za biciklistima najizazovniji dio godine, kako zbog obima treninga tako i zbog vremenskih uslova. Sarajevo zbog svoje klime nije pogodno za zimske treninge izdržljivosti koji za profesionalne bicikliste kakav je Lejla traju od 3 do 5 sati pa se zimi takvi treninzi najviše održavaju u Mostaru ili nekim drugim toplijim krajevima.

Zimski treninzi su zapravo najbitniji jer se tada pravi baza za čitavu sezonu i sezona obično bude onoliko dobra koliko se vremena i truda uloži u zimskom period.

“Tada su moji treninzi najduži i ja moram provoditi vrijeme na biciklu, voziti po snijegu, kiši i blatu. Tada također nemam utrka koje su moj najveći izvor motivacije, međutim to je najbitniji dio treninga u godini i mora se odraditi, jer znam da će oni onda donijeti željene rezultate i uspjeh”,kaže Lejla.

O svojim uspjesima koje izdvaja kao vodilje Lejla  na prvo mjesto stavlja osvojeno prvo mjesto na Balkanskom prvenstvu ove godine, ali ništa manje joj nije bitan i plasman među tri najbolje sportiskinje Bosne i Hercegovine u 2015. godini.

“Pored ovih uspjeha također sam ostvarila i najbolji plasman za Bosnu i Hercegovinu na svjetskoj listi brdskih biciklista (UCI), gdje se nalazim na 72. mjestu, a i  dvostuka sam viceprvakinja Balkana i šestorostruka prvakinja Bosne i Hercegovine i jedina takmičarka koja je osvojila UCI utrku iz Bosne i Hercegovine”, ponosno kaže Lejla.

O svojim motivima koji ju pokreću ka većim uspjesima Lejla kaže: “Moj napredak mi je najveća motivacija, zato sve što radim da bih ja napredovala, ne poredim se sa drugim ljudima. Velika motivacija su mi i moji roditelji koji su me naučili da se sve postiže radom, a moj trener je taj koji i u najtežim trenutcima u meni probudi želju za treningom.”

Da biciklizam nije samo muški sport dokaz je i Lejla koja iz dana u dan niže uspjehe na ovom polju.

“Žene trebaju da se bave sportom općenito, a biciklizam je predivan sport ukoliko je to baš ono što im se sviđa I što ih čini sretnima. Ne trebaju se bojati neuspjeha i poraza. Moraju biti svejesne da u biciklizmu ima više poraza nego pobjeda i to je sastavni dio sporta. Zapravo je sport sličan biznisu i da bi napravili neki uspjeh morate preuzeti i neke rizike”, istakla je Lejla.

Lejla trenutno aktivno radi na rezultatima koji će joj obezbjediti odlazak na olimpijadu u Tokio i plasman među prvih 10 na svijetu, osvajanje medalje na Evropskom ili Svjetskom prvenstvu.

Svoje slobodno vrijeme Lejla voli provesti uz neku dobru knjigu, otići na plivanje ili se pozabaviti nekim kulinarskim receptima. Njen moto je da stvari treba gledati sa pozitivne strane i da će vam se u životu tada dešavati pozitivne stvari u uspjesi.

 

akta.ba