Rusi grade svemirski bombarder sposoban nositi nuklearno oružje

Svi oni koji su pratili Stargate SG-1 sjetit će prvog pravog zemaljskog (točnije, američkog) svemirskog brod Prometheusa X-303, sposobnog za borbu u svemiru protiv Goa’ulda. Čini se kako bi uskoro dobiti nešto slično, i to u ruskoj radinosti. Naime, prema navodima s ruskog portala Sputnik, ruska vojska je odmakla s izgradnjom svemirskog bombardera, sposobnog gađati ciljeve iz orbite.

Štoviše, ruski vojni dužnosnici otkrili su kako će bombarder biti opremljen sa setom nuklearnih bojevih glava, kojima bi u roku od samo dva sata od izdavanja zapovijedi mogao gađati bilo koji cilj na planetu. „Bombarder bi trebao uzlijetati s normalnog aerodroma i potom patrolirati ruskim zračnim prostorom. Letjelica bi na zapovijed mogla otići u svemir, izvršiti nuklearni udar i potom se sigurni vratiti u bazu“, otkrio je potpukovnik Aleksej Solodovnikov u izjavi za rusku novinsku agenciju TASS.

Međutim, sve navedeno izazvalo je zabrinutost na američkoj strani, kao i bojazan da bi ovo mogao biti uvod u novu utrku u naoružanju između SAD-a i Rusije, ovaj put u svemiru. Ipak, valja reći kako Amerikanci već nekoliko godina koriste špijunski mini–shuttle X-37B, no bez naoružavanja navedenog, ako je vjerovati Vladi SAD.

S druge strane, Rusi su nedugo nakon prvog lansiranja X-37B u travnju 2010. godine optužili Sjedinjene Države kako su tim činom prekršili tzv. Outer Space Treaty, kojeg su predstavnici 104 zemlje potpisali još 1967. godine, a koji brani militarizaciju svemira.

„Potpisnice sporazuma obvezuju se kako u Zemljinu orbitu neće razmjestiti nijedan objekt sposoban nositi nuklearno naoružanje, kao nijedan drugi oblik oružja za masovno uništenje, instalirati takav vid oružja na površine nebeskih tijela, odnosno postavljati spomenuto naoružanje u svemiru na bilo koji drugi način“, navodi se u sporazumu.

I dok su Amerikanci timu neovisnih stručnjaka dopustili pristup svojoj X-37B letjelici, koji su potom utvrdili da je dotična jednostavno premala, i kao takva nepodobna za instalaciju oružja, a što je umirilo i rusku stranu, izvjesno je kako bi novi ruski bombarder mogao ozbiljno narušiti prethodno spomenuti sporazum.

Iako nema previše informacija o samom bombarderu, pretpostavlja se kako bi dotični mogao uzlijetati u orbitu poput svemirskih aviona Virgin Galactica, okačen o pomoćni transportni zrakoplov, ili, pak, samostalno, direktno s aerodroma. No, za uzlijetanje s aerodroma, letjelica bi morala raspolagati s motorom sposobnim za rad u dva režima.

Naime, motor bi prvo koristio tekuće gorivo za polijetanje, a potom bi počeo uzimati kisik direktno iz atmosfere, u cilju dostizanja nadzvučnih brzina neophodnih za orbitalni let (slično kao SABRE motori). Riječ je o tehnologiji na kojoj Amerikanci rade već desetljećima, a za koju su Rusi krajem prošle godini ustvrdili kako ju posjeduju.

„Uspjeli smo stvoriti avionski motor sposoban raditi u dva režima, izmjenjujući izgaranje podržano kisikom u atmosferi i raketni način rada tijekom svemirskog leta. „, otkrio je neimenovani izvor iz ruskih strateških snaga u listopadu prošle godine. Prema navodima iz Sputnika, navedeni motor biti će predstavljen na moskovskom vojnom sajmu u rujnu ove godine.

Prema sadašnjim informacijama, novi ruski bombarder težiti će od 20 do 25 tona, a mogao bi poletjeti najranije 2020. godine.