Poljska spušta granicu za penzionisanje

Vlada Poljske podržala je plan o spuštanju starosne granice za odlazak u penziju na 60 godina za žene i 65 za muškarce sa sadašnjih 67 godina za oba pola. Smanjenje starosne granice za penzionisanje jedno je od ključnih obećanja koje su u uspješnoj prošlogodišnjoj kampanji dali partija Pravo i pravda i njen predsjednički kandidat Andžej Duda. Ukoliko vladin prijedlog prođe, što je gotovo sigurno, Poljska će imati jednu od najnižih starosnih granica za penzionisanje u EU. Ekonomisti upozoravaju da će raniji odlazak u penziju povećati budžetsku potrošnju i naštetiti ekonomskim perspektivama Poljske.

Vlada poljske premijerke Beate Šidlo podržala je 19. jula Dudin prijedlog. Sada treba da ga odobri parlament, što je gotovo izvjesno, s obzirom da vladajuća partija kontroliše oba doma.

Portparol vlade Rafal Bohenek rekao je da bi novi zakon mogao da stupi na snagu 1. oktobra 2017. i da će biti finansiran iz efikasnijeg ubiranja poreza na dodatu vrijednost, prenela je agencija AP.

Ministar finansija Pavel Šalamaha procijenio je da će raniji odlazak građana u penziju koštati državni budžet osam milijardi zlota (1,8 milijardi eura) godišnje.

Za poljski dnevnik Gazeta viborča od 18. jula Šalamaha je odbio da prokomentariše navode da on i još dva ministra smatraju predloženo smanjenje starosne granice za penzionisanje preskupim i da traže da ranije u penziju idu samo žene sa najmanje 35 godina radnog staža i muškarci sa najmanje 40 godina staža.

Prema medijima, uz Šalamahu, spuštanju granice za penzionisanje protivili su se i ministar ekonomije Mateuš Moravjecki i ministar za nauku Jaroslav Govin.

Predloženim smanjenjem preokreće se odluka prethodne vlade iz 2012. o postepenom povećanju starosne dobi za odlazak u penziju na 67 godina. Argument za tu odluku bilo je prilagođavanje trendu starenja populacije a danas vladajuća Pravo i pravda prokomentarisala je da su njeni politički protivnici tjerali Poljake da “rade do smrti”.

“Ukoliko bude uvedeno, smanjenje starosne granice koštaće budžet još 10 milijardi zlota godišnje počev od 2018. godine”, procenjuje ministar bez portfelja Henrik Kovalčik.

Iako članice Evropske unije pod pritiskom starenja populacije i dužeg životnog veka povećavaju granicu za odlazak u penziju uprkos negodovanju javnosti, poljski predsednik Duda radi upravo suprotno i vlada je podržala njegov predlog mada je Šalamaha tražio da se neke stvari izmjene.

“Jasno je da su prevladali populistički argumenti, iako je to mjera protiv interesa zemlje, kao i Poljaka”, ocijenio je za Bloomberg ekonomista Banke Zahodni WBK u Varšavi Pjotr Bjelski. “Tržište rada moglo bi da postane ‘usko grlo’ poljskih ekonomskih aktivnosti”, upozorio je taj ekonomista.

Poljska vlada nedavno je uvela još jedan skupi socijalni program – porodicama se isplaćuje 500 zlota (114 eura) mjesečno za drugo i svako sljedeće dijete a sa ciljem da se Poljaci podstaknu da imaju više djece.

 

akta.ba