Pokrenuta inicijativa za biciklističku trasu Beograd – Sarajevo – Dubrovnik

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko održao je sastanak sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasimom Ljajićem. Na sastanku je osim ministra Ljajića učestvovao i ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukićević.

Osim tema iz oblasti prometa i komunikacija, fokus razgovora stavljen je na proces digitalizacije, koji je Republika Srbija okončala, zbog čega je ponudili svoju stručnu pomoć, odnosno ljude koji su radili na njihovom procesu digitalizacije, također je razgovarano i o cijenama rominga.

Nadalje, ministar Jusko upoznao je ministra Ljajića sa trenutnom situacijom u BiH, a vezano za prometnu infrastrukturu stavljajući poseban naglasak na Okvirnu strategiju transporta BiH.

Na ovom bilateralnom sastanku dogovoreno je da održi sastanak između Srbije, Crne Gore Makedonije i Bosne i Hercegovine, a gdje bi ragovarali o cijenama rominga. Na ovom zajedničkom sastanku trebali bi prisustvovati predstavnici Turske i Albanije kako bi i oni bili uključeni u taj projekat.

Ministar Jusko sa oduševljenjem je prihvatio ideju, odnosno projekat koji je spomenuo ministar Ljajić, da zajedno sa kolegom iz Hrvatskom rade na trasiranju biciklističke staze koja bi prolazila kroz ove tri države, odnosno od Beograda preko Sarajeva do Dubrovnika, u dužini od 670 kilometara, što bi predstavljalo i prvi takav projekat u Evropi.

 

akta.ba