Solarni paneli 100 puta tanji od ljudske kose mogli bi pogoniti tehnološku revoluciju nosive tehnologije

Solarni paneli idealno su rješenje za budućnost jer štede električnu energiju i time ne štete okolišu, a koriste se samo onime što nam omogućava Sunce i pritom nepotrošenu energiju čuvaju za dane kad je sunčeva svjetlost slabija. Nažalost, praksa još uvijek ima neke kočnice, ali novim bi se izumom sve to moglo promijeniti na bolje i možda je pred nama jedna potpuno nova era opskrbljivanja energijom!

Bez imalo pretjerivanja, znanstvenici u Južnoj Koreji osmislili su solarne panele toliko tanke da pored njih i vlas kose djeluje debelo. Točnije, vlas kose je debljine oko stotinu mikrometara, a novi solarni paneli bili bi debljine 3,5 mikrometra. Samim time ne bi zauzimali prostor, lako bi se postavljali i skidali gdje god su potrebni. Naravno, bit će savitljivi pa se mogu pospremiti bez da zauzimaju prostor.

Ipak, postoji “ali” u cijeloj priči. Ovi solarni paneli prvenstveno bi u počecima služili za pametne uređaje i wearable uređaje, a tako tanki su idealni upravo za to. Tek s vremenom bi postali primjenjivi i za stambene objekte, a to je ipak ono što se čeka. Dotle ćemo se morati zadovoljiti i ovime, što i nije toliko loše ako znamo u kakvoj situaciji se trenutno nalazi način pružanja energije u našim digitalnim ljubimcima.

Naime, zna se koliko su baterije kakve trenutno imamo u pametnim telefonima i wearable uređajima veliki problem. Potpuno kaskaju za ostalom tehnologijom i onemogućavaju nam korištenje uređaja na način koji bismo željeli.

Na kraju je stoga pitanje kad će ovako nešto stići do komercijalne prodaje, ali odgovora ipak nema. Sve skupa testirano je u idealnim laboratorijskim uvjetima i do tržišta će doći tek kroz sljedećih nekoliko godina. Nada je da će to biti do 2020. godine. Neka se to ostvari pa da do 2025. dobijemo ovakve solarne panele na stambenim objektima.

 

ictbusiness.info