Disk Drill

Disk Drill je popularan alat koji se specijalizira za vraćanje izbrisanih datoteka već je dulje vremena dobro poznat korisnicima OS-u X, a odnedavno postoji i inačica za Windowse koja je sasvim besplatna. No, to ne znači i da je riječ o alatu koji se ne svrstava među najbolje programe ove vrste.

Šok kada se shvati da su greškom izbrisane omiljene i važne datoteka teško je opisati onima koji ga nisu nikada doživjeli. No, šok je tim veći ako se zna da ne postoje pričuvne kopije datoteka, a onda to stanje polagano prijelazi u apatiju i opću depresiju. Srećom, niti treba biti u stanju šoka niti treba biti depresivan kada se takvo što dogodi. Datoteke je, bez obzira što su naizgled izbrisane, u velikom broju slučajeva moguće vratiti specijaliziranim alatima. Disk Drill je upravo takav alat.

 

Tijekom je proteklih pet godina postao prilično popularan među korisnicima OS-a X, a to i ne treba posebno čuditi. Naime, Disk Drill je nativno napisan upravo za tu platformu, a s obzirom na to da je riječ o alatu koji svoj posao prilično dobro obavlja, nije bilo ozbiljnijih prepreka u tome da ga korisnici koji su, eto, slučajno izbrisali omiljene datoteke, objeručke prihvate i iskoriste onda kada se čini da je sve izgubljeno.

 

Zbog svojeg nasljeđa, Disk Drill nije posve tipičan program namijenjen Windowsima, a to što dolazi s OS-a X ima i određene prednosti (pogotovo kada ga se usporedi s drugim besplatnim alatima za povrat izbrisanih datoteka). Prije svega, tu je podrška za hrpicom datotečnih sustava, a uz sasvim tipične NTFS, FAT i exFAT, tu je i podrška za HFS+ te EXT2/3/4. Osim toga, naglašena je jednostavnost korištenja čemu pridonosi i vrlo jednostavno i uredno sučelje te izbjegavanje korištenja zamršenijih tehničkih pojmova.

 

Nakon tipične instalacije (treba imati na umu da je Disk Drill poželjno instalirati na tvrdi disk s kojeg se ne žele vraćati datoteke, odnosno, na onaj disk s kojega datoteke nisu bile obrisane), pokazat će se vrlo jednostavno sučelje na kojem su popisani diskovi s pripadajućim particijama. Pred svake particije (i fizičkoga diska) nalazi se dovoljno upečatljiv gumb Recover na koji kada se klikne, odmah započinje proces pregledavanja diskova u potrazi za izbrisanim datotekama.

 

Inicijalno će se obaviti brzo skeniranje (što je i uobičajena procedura) te zatim i dubinska pretraga. Nakon toga, sve što je pronađeno bit će prikazano hijerarhijski i strukturirano. Osim toga, na lijevoj će se strani pojaviti popis sa šačicom filtara; tako je moguće odrediti da se prikažu samo fotografije, videodatoteke, dokumenti, audiodatoteke, arhivski formati, a moguće je i dodatno filtrirati pronađene datoteke prema veličini ili prema datumu.

 

Povrat datoteka prilično je jednostavno odraditi – samo se kvačicom naznače datoteke (ili cijela struktura mapa) te se klikne na gumb Recover. Jedan od detalja koji otkriva da Disk Drill nije nativno namijenjen Windowsima svakako je izostanak skočnog izbornika koji se inače dobiva desnim klikom miša. To samo po sebi i nije veliki nedostatak, ali bi iskusnije korisnike isprva moglo zbuniti – pretpregled datoteka se dobiva klikom na malenu ikonu pored svake navedene datoteke, a odredište kamo će se datoteke vratiti određuje se u polju pri vrhu prozora.

 

Ono što svakako valja imati na umu jest da će se pri vraćanju datoteka zadržati i njihova struktura pa će biti regenerirano hijerarhijsko stablo mapa, ali i to da nije uputno vraćati datoteke na isti disk s kojega ih se izbrisalo (na to će sam alat i upozoriti). Disk Drill je prilično uspješan kod pronalaska izbrisanih datoteka i jednako tako uspješan kod njihova povrata i tu nema većih zamjerki. Jedina bi se zamjerka mogla uputiti brzini pregledavanja diskova; kod većih diskova skeniranje bi doista moglo prilično potrajati (i to pogotovo kod dubinskog skeniranja) no vrijedi pričekati jer su rezultati obično sjajni.

 

Disk Drill je opremljen i hrpicom dodatnih karakteristika među kojima se našla i mogućnost snimanja sesija pretrage diskova (tako se proces skeniranja može nastaviti kasnije), zatim posebnom značajkom štićenja datoteka (nadgledat će zadane mape i u slučaju da se datoteke izbrišu, osigurat će da ih se elegantno može vratiti bez potrebe za procedurom skeniranja diskova), a tu je i mogućnost izrade preslike diskova i particija (snima isključivo u format DMG) te učitavanje već napravljenih preslika diskova (uz DMG podržava i ISO, IMG, DD i RAW).

 

Nema što, inačica Disk Drilla za Windowse prilično je uspio projekt. Ne samo da svoj posao obavlja odlično nego je i sasvim besplatan (barem za sada) nudeći pritom sve one mogućnosti koje nudi i profesionalna inačica za OS X, a koju valja platiti. Prilagođen je i totalnim početnicima i ne zahtijeva praktično nikakvu dodatnu konfiguraciju – dovoljno ga je tek instalirati, pokrenuti i vratiti greškom izbrisane datoteke.