Projektovana naplata poreza za ovu godinu 5,44 milijarde KM

Projektovana neto naplata prihoda od indirektnih poreza za ovu godinu iznosi 5,44 milijardi KM ili više za 3,6 odsto nego u prošloj godini, navodi se u biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Projekcija prihoda od PDV-a za ovu godinu iznosi 3,37 milijardi KM ili 3,7 odsto više od naplate u prethodnoj godini.

Ova projekcija zasnovana je na projekcijama makroekonomskih pokazatelja za ovu godinu, kao i na trendovima naplate ovih prihoda.

Prihod od akciza u ovoj godini bi, prema projekcijama, trebalo da se poveća za četiri odsto ili za 56,4 miliona KM više u odnosu na visinu naplate u prošloj godini.

U okviru ove vrste prihoda očekuje se nešto skromniji rast akciza naduvan od oko 3,7 odsto, dok projekcije govore da bi akcize na derivate nafte mogle biti povećane za skoro 22 miliona KM u odnosu na prošlogodišnju naplatu.

Za ovu godinu prognozira se skroman rast prihoda od carina zbog snažnog pada uvoza iz zemalja koje ne podliježu ugovorima o bescarinskoj politici.

Projektovana stopa rasta prihoda od putarine iznosi 4,9 odsto, a ta projekcija je izvršena na osnovu tekućih trendova naplate.

Projektovane stope rasta prihoda od indirektnih poreza za iduću godinu iznosi 3,2 odsto, za 2018. godinu takođe 3,2 odsto, a za 2019. godinu 3,1 odsto respektivno.

Projekcija prihoda u tim periodima zasnovana je na projektovanim relevantnim makroekonomskim pokazateljima, sezonskoj šemi naplate, efektima izmjena politika u oblasti carina i akciza na duvan.

Najveći generator suficita prihoda od indirektnih poreza u tim periodima je PDV, obzirom na njegovo značajno učešće u ukupnim prihodima, te planiranim stabilnim stopama rasta u skladu sa projektovanim stopama rasta potrošnje.

U sve te tri navedene godine prihodi od PDV-a generišu preko 65 odsto apsolutnog godišnjeg rasta prihoda.

 

SRNA