Košpice od lubenice kao izvor zdravlja

Tokom konzumiranja lubenice većina ljudi odstranjuje i baca sjemenke. Oni koji to ne rade u jednom dijelu pomažu svojoj probavi, ali to je nije sve. Same sjemenke prilikom prolaska kroz probavni trakt ostaju netaknute i samo pomažu mehanički boljoj probavi, ali većina njihovih korisnih sastojaka ostaje neiskorišćena.

Da bi iskoristili sva ljekovita svojstva, sjemenke je potrebno kuhati, samljeti ili ispeći kako bismo došli do dragocjenog sadržaja.

Sjemenke lubenice sadrže dijetetska vlakna neophodna za normalan rad probavnog trakta, pomažu u slučaju pojave crijevnih parazita, kao i u liječenju oboljelih od žutice i upala u organizmu.

Sjemenke lubenice sadrže supstancu citrulin koja djeluje kao antioksidans, pospješuje širenje krvnih žila te povoljno djeluju u slučaju arteroskleroze, hipertenzije, angine pectoris i erektilne disfunkcije kod muškaraca.

Edgar Cajce je početkom dvadesetog vijeka napisao da su koštice lubenice zdravi sastojak koji je posebno upotrebljiv za liječenje bubrega i mokraćnih tegova. Prema Cayecu korištenje čaja od svježih koštica lubenice je sjajan diuretik i preporučuje se za uklanjanje kamenčića i pijesaka u bubrezima, te čišćenje mokraćnog kanala, bubrega i mokraćnih kanala.

Preporučuje se sljedeći recept:

Koristi se 4 kašike isključivo svježih koštica lubenice koje se izdrobe ili isjeckaju mlinom te kuvaju 15 minuta u dvije litre vode.

Ovu količinu potrebno je rasporediti i popiti tokom dva dana a treći dan se pravi pauza. Proces se tako nastavlja nekoliko sedmica u istim intervalima dva dana korišćenja s jednim danom pauze.

Jedan od najboljih lijekova za tretiranje bakterije ešerihije koli u urinarnom traktu, tretiranje i prevenciju parazita u crijevima predstavlja voda napravljena od koštica lubenice.

Potrebno vam je 30 – 40 koštica lubenice svježih ili osušenih.

Prije nego ih primenite potrebno ih je isjeckati, zdrobiti ili istucati. Ova količina stavi se u litru vode i kuva se desetak minuta. Kada sa ohladi, tekućina se može držati u frižideru i trebalo bi da se pije svaki dan. Možete je mješati sa sokom ili nekim drugim ukusom ako vam je tako lakše.

Tekućina u količini od najmanje jedne litre na dan potrebno je piti od nekoliko nedelja do nekoliko mjeseci sve dok bakterija potpuno ne isčezne. Recept je pogodan kako i za djecu tako i za odrasle.

Tokom ljeta pripremite i nakupite dovoljnu količinu sjemenki kako bi ih imali raspoložive za dugotrajno korišćenje u toku vremena kada lubenice nisu dostupne.

Koštice lubenice preporučuju se i za jačanje srca kao i mišićne strukture u tijelu. Korištenje koštica bilo u obliku čaja ili grickalica preporučuje se i za jačanje pamćenja i koncentraciju, te za sjaj zategnutost i ljepotu kože.

Sjemenke lubenice odlično su sredstvo kao i sama lubenica za jačanje libida i potencije kod muškaraca. Čaj od sjemenki preporučuje se i dijabetičarima kao efikasno sredstvo za tretiranje dijabetesa tipa 2.

Koštice lubenice možete iskoristiti i kao slanu i ukusnu zdravu grickalicu, slično kao i koštice bundeve. Potrebno je oprati isključivo crne sjemenke, razastrijeti ih na papir ili neku površinu i osušiti na zraku ili suncu potpuno.
Nakon toga koštice pečete u tavi na srednjoj temparaturi 20-25 minuta. Nemojte koristiti previsoke temperature kako bi se sačuvali korisni sastojci u košticama.

U 2 dcl vode razmutite žlicu (za supu) soli i ovom vodom povremeno pospite manjim količinama sjemenke dok se peku. Voda će ispariti a so će se zadržati na sjemenkama. Sjemenke su jako ukusne i zadržavaju najveći dio korisnih sastojaka ovakvom upotrebom.

Koštice lubenice sjajan su izvor magnezija, gvožđa, vitamina A, B, C, antioksidansa, kalcija, potazija, mangana, niacina, te poluzasićenih i monozasićenih zdravih masnoća.

 

 

lijekizprirode.com