U julu počinje tradicionalna manifestacija Unski lađari

Memorijalni spust unskih lađara u Bosanskoj Krupi, koji se već 21. put održava predviđen je za 9. juli (subota). Nakon nekoliko dana, 15. i 16. jula (petak i subota) bit će održani tradicionalni Unski lađari. Na 36. Unskim lađarima kao i ranijih godina očekuju se učesnici i gosti iz Njemačke, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prvog dana manifestacije, 15. jula, održat će kvalifikacije u skokovima „Prve laste Une“ i vozi se kronometar za pozicije u glavnoj utrci tradicionalnim lađama koja će se održati u subotu, 16. jula. Osim glavne utrke, održat će se finale u skokovima sa drvenog mosta i takmičenje kajaka.

Za trofej „Zeleni otoci“ kajakaši će se takmičiti 16. jula u više kategorija: pioniri, kadeti, juniori i seniori, turisti i vetarani. U dvije kategorije, zavisno od broja prijava, takmičit će se i žene. Najveći broj ih, prema najavama, i ove godine dolazi iz banjalučkog sportskog udruženja građana „Dajak Klub“ čiji će članovi veslati i u utrci tradicionalnim lađama, također kajkaša iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Srbije i naših susjednih gradova i općina.

Kao i svake godine na Unskim lađarima bit će obezbijeđene bogate novčane nagrade. I dalje su najveće one za utrku tradicionalnim lađama koja je zapravo centralni dio ove tradicionalne manifestacije. Za prvo mjesto nagrada je 1300 KM, drugo mjesto 700 i treće mjesto 500 KM.

Novčane nagrade, kao i pehari, medalje i zahvalnice, osigurane su i za najbolje kajakaše odnosno kajakašice. Nagradni fond iznosi 450 KM.

Proglašelje najboljih i uručenje nagrada upriličit će se 16. jula u Malim adama s početkom u 21.00 sat. Nakon toga sve prisutne zabavljat će grupa „Linija života“.

Nosilac aktivnosti 36. Unskih lađara je Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje, Sportski savez općine Bosanska Krupa i Općina Bosanska Krupa. Tehničku podršku pružit će Kanu klub „Kormoran“ iz Bosanske Krupe.

 

 

akta.ba