Top 10 bh. kompanija u trgovini farmaceutskim proizvodima

Prvih deset bh. kompanija u oblasti trgovine farmaceutskim proizvodima u prošloj godini ostvarilo je profit od preko 21, 1 milijuna KM, pokazala je analiza koju je radio portal Akta.ba. Na vrhu liste najuspješnijih kompanija iz ove oblasti nalazi se Hercegovinalijek d.o.o. Mostar koji je ostvario preko 7,8 mliona KM dobiti, pokazuju analize finansijskih pokazatelja koje smo dobili od Finansijsko-informatičke agencije FIA i  Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge APIF iz RS-a.

Podaci pokazuju da je šest kompanija ( Hercegovinalijek d.o.o. Mostar, Medicom d.o.o. Bijeljina, MGM Farm d.o.o.Kakanj, EL Pharma d.o.o. Sarajevo, Fresenius Medical Care BH d.o.o. Sarajevo, Phoenix Pharma d.o.o. Bijeljina) imalo profit od preko milion KM, a ukupna iznos ukupne dobiti za navedene kompanije iznosi preko 19 miliona KM.

dobit_faramceutska_akta11

Od top deset kompanija po dobiti tri su iz RS-a, a ostale iz Federacije.

Što se tiče prihoda deset navedenih kompanija je u prošloj godini ostvarilo ukupnan prihod od 813 miliona KM, a samo prve tri kompanije su u 2015. više od pola ukupnog iznosa, odnosno 530 miliona KM..

dobit_faramceutska_akta12

 

 

akta.ba