Stopa slobodnih radnih mjesta u Hrvatskoj na najvišoj razini od ulaska u EU

Stopa slobodnih radnih mjesta u Hrvatskoj poskočila je u prvom tromjesečju na najvišu razinu od ulaska u Europsku uniju a rekordnu je razinu zabilježila i na razini Unije, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno izvješće Eurostata.

U razdoblju od siječnja do ožujka sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta u Hrvatskoj poskočila je na 1,9 posto, najvišu razinu od ulaska u EU. U prethodnom je tromjesečju iznosila 0,7 posto a u istom razdoblju prošle godine 1,4 posto, pokazali su podaci Eurostata.

Stopa iskazuje udio slobodnih radnih mjesta u ukupnom broju radnih mjesta i pokazatelj je usklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada. Viša stopa signalizira nepokrivenu potražnju a niža bolju usklađenost ponude i potražnje.

Hrvatska se u prvom ovogodišnjem tromjesečju prema raspoloživim podacima Eurostata izjednačila s Austrijom po stopi slobodnih radnih mjesta a blizu je i prosjeka Europske unije i eurozone koji je iznosio 1,8 odnosno 1,7 posto i viši je za po 0,1 postotni bod nego u prethodnom tromjesečju. Ujedno je na najvišoj razini otkada se u prvom tromjesečju 2010. počeo pratiti taj pokazatelj.

Na razini prosjeka EU su u prvom tromjesečju bile i Nizozemska i Slovenija sa stopom slobodnih radnih mjesta od 1,8 posto.

Najvišu je stopu slobodnih radnih mjesta u prvom ovogodišnjem tromjesečju među zemljama EU bilježila Belgija, od 2,6 posto. Slijede Češka, Njemačka i Švedska s po 2,5 posto.

Najniža je stopa slobodnih radnih mjesta zabilježena u Grčkoj, od 0,2 posto u četvrtom tromjesečju 2015., a slijede Španjolska i Portugal s po 0,7 posto, i Poljska s 0,8 posto.

U Eurostatu napominju da podaci za Dansku, Francusku, Italiju i Maltu nisu u cijelosti usporedivi pa su objavljeni zasebno.

Promatrano po sektorima, najvišu je stopu slobodnih radnih mjesta u prvom tromjesečju na razini EU i eurozone ponovo bilježio uslužni sektor, od 2,1 odnosno 2,0 posto. U industrijskom i građevinskom sektoru iznosila je i u EU i u eurozoni 1,4 posto, utvrdili su u europskom statističkom uredu.

 

Hina