Predstavljen superprocesor s čak 1000 jezgri

U posljednje smo vrijeme navikli slušati o velikim brojevima kada je u pitanju broj jezgri procesora kao što je, primjerice, Intelov 72-jezgreni čip za superračunala pod kodnim imenom Knights Landing. No, sada možemo reći kako su stručnjaci u konstruiranju procesora došli do nevjerojatnih brojki, a konkretno je riječ o nevjerojatnom tisućujezgrenom procesoru. Da, dobro ste pročitali. 1000! TISUĆU jezgri!!!

Tehnološki stručnjaci sa sveučilišta UC Davis iz Sjedinjenih Američkih Država tvrde kako je čip koji su osmislili doista prvi na svijetu koji posjeduje toliku količinu jezgri te da je ta zvijer u stanju odraditi 1,78 bilijuna instrukcija u sekundi. Procesor nazvan KiloCore nasljednik je čipa kojeg je taj istraživački tim razvio ranije i koji je brojao čak 300 jezgri. Ako ste se već počeli radovati neviđenim performansama ipak se suzdržite, budući da ovakvi projekti nisu namijenjeni komercijalnoj proizvodnji i koriste se samo u svrhu istraživanja.

KiloCore procesor izradio je IBM u 32 nanometarskoj tehnologiji, a čip posjeduje 621 milijun tranzistora. Svaka od tisuću (!!!) jezgri radi na taktu od 1,78 GHz, jezgre su potpuno neovisne i mogu se zasebno isključivati iz procesa obrade podataka ako za njihovim radom nema potrebe što rezultira visoko učinkovitim procesorom koji može obavljati zahtjevne paralelne funkcije uz vrlo malu potrošnju energije.

Profesor Bevan Baas, koji je vodio KiloCore tim, tvrdi kako je u pitanju energetski najučinkovitiji mnogojezgreni procesor kojeg je ikada vidio te da tisuću jezgri, koje su sposobne odraditi 115 milijarda instrukcija u sekundi, koristi tek 0,7W. To ga čini stotinu puta učinkovitijim od današnjih prijenosnih računala, a čip bi mogla pogoniti samo jedna AA baterija, popularno zvana ‘minjonka’. KiloCore bi se trebao baviti obradom videa i enkripcijom bezbrižno ‘gazeći’ kroz goleme količine podataka bez ikakvih problema.

 

ictbusiness.info