Chi kung

Chi Kung, čije su najpoznatije forme Lohan Kung, Sil Lohan i Dai Lohan je, po legendi, u 6. stoljeću sastavio Bodhidharma, utemeljitelj Zen (Ch’an) budizma u Kini.

Chi Kung se doslovno prevodi kao Vještina disanja ili jednostavno Energetska vještina. Kung znači rad ili vještina, ali u filozofsko-medicinsko-borilačkom kontekstu, Kung je vještina dovedena do savršenstva.

Chi je dah ili zrak koji udišemo obogaćen vitalnom energijom-chijem. Kad se govori o kruženju chija meridijanima, misli se na vitalnu energiju ili chi kao općeniti termin, jer postoji više vrsta chija. Sve Chi Kung vježbe se uglavnom svode na kultiviranje (rafiniranje) ili pročišćavanje chija pomoću raznih načina disanja, primjene stavova, pokreta, vizualizacije; odnosno dovođenja chija u energetski centar Dan Tien; njegovo pobuđivanje i usmjeravanje, kontrola i regulacija i na kraju procesa slijedi transformacija u više aspekte, što rezultira jačanjem i vitalizacijom cijelog organizma.

To su neki od primarnih ciljeva vježbanja. U početnim fazama, relaksacijom i vizualizacijom opuštamo fizički sustav dok ga stavovima i pokretima jačamo. Kasnije, kad savladamo formu, relaksacijom otvaramo meridijane, a pokretima (tehnikama) stimuliramo chi, vodeći ga po tako otvorenim energetskim putevima. Svaki meridijan je povezan sa svojim odnosnim organima, do kojih se distrubuira vitalna energija, u količini koja se može precizno dozirati varijacijama tehnika, intenzitetom savijanja tijela, veličinom rotacije zglobova i istezanja, kao i duljinom udaha i izdaha.