Pretjerano korištenje Interneta dovodi do sindroma izgaranja u školi

Stvarno nam više nije potrebno studija i istraživanja koji dokazuju  kako djeca trebaju izaći na školsko igralište i uzeti loptu u ruke umjesto da drže pametne telefone i tablete koji stvaraju ovisnost i loše utječu na njihovo ponašanje. No, stiglo je jedno istraživanje koje jednostavno ne možemo ignorirati.

Istraživači sa Sveučilišta u Helsinkiju i Odsjeka za psihologiju otkrili su kako pretjerano korištenje Interneta – na granici ovisnosti – dovodi do sindroma izgaranja u školi u tinejdžerskim godinama. Istraživanja pokazuju da je najkritičnija faza za rješavanje problema digitalne ovisnosti i sagorijevanja u školi dob između 13-15 godina.

Najučinkovitiji način podržavanja adolescenata u smislu očuvanja mentalnog zdravlja i prevencije prekomjerne uporabe Interneta je da se tinejdžeri što više motiviraju na učenje. Treba ih poticati na što veći školski angažman, a ustanovljeno je kako su depresivni simptomi i izgaranje u školi u kasnoj adolescenciji češći među djevojčicama nego dječacima. Dječaci pate puno više od prekomjerne uporabe Interneta nego djevojčice.

Inače, izgaranje u školi definira se kao nedostatak želje za učenjem i obavljanju radnih aktivnosti u školi. Katariine Salmela-Aro, istraživač na projektu, izjavila je kako rezultati pokazuju da pretjerano korištenje Interneta dovodi do sagorijevanja u školi, a sve na kraju završi depresijom.

 

ictbusiness.info