Počela s radom europska platforma za suzbijanje neprijavljenog rada

Europska platforma za jačanje suradnje nacionalnih tijela u sprečavanju neprijavljenog rada počela je u petak djelovati, objavila je Europska komisija.

Platforma bi trebala omogućiti tijelima za nadzor u državama članicama, poput inspekcija rada, ureda za socijalnu sigurnost, poreznih vlasti, razmjenu pozitivnih iskustava u borbi protiv neprijavljenog rada.
“Neprijavljeni rad ima visoku cijenu za pojedinca i društvo…Nije riječ samo o novcu, posljedice za radnika su loši radni uvjeti i manja prava. Zapravo, pravo na godišnji odmor, radno vrijeme, zdravstveno i socijalno osiguranje nisu zajamčeni. Neprijavljeni radnici imaju manje sigurnosti i najčešće nemaju pravo na otpremnine ili naknade za nezaposlene kada izgube posao. Što je još gore, oni često nemaju zdravstveno i socijalno osiguranje jer se za njih ne plaćaju doprinosi”, izjavila je Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje i socijalne poslove.
Platformu čine nadležna tijela svih država članica i predstavnici socijalnih partnera iz svih djelatnosti na razini EU-a. Platforma se pokreće kako bi se onemogućio rad na crno i umjesto neprijavljenog postao prijavljeni rad te kako bi se zajamčila socijalna zaštita milijuna europskih građana koji su na gubitku zbog raznih rizičnih oblika zapošljavanja, uključujući nesamostalni rad maskiran kao samozaposlenost.
Platformom će predsjedavati Komisija, a omogućit će rasprave o načinima i sredstvima poboljšanja politika i mjera koje se bave problemom neprijavljenog rada te poticati suradnju između nacionalnih tijela i drugih čimbenika, uključujući one povezane s prekograničnim aspektima neprijavljenog rada.
Pod neprijavljenim radom smatra se svaka plaćena aktivnost koja je inače po svojoj prirodi zakonita, ali nije prijavljena nadležnim vlastima.

 

 

Hina