Bujinkan

Bujinkan (“Dvorana Božanskog ratnika” ili “Mjesto gdje vježba Božanski ratnik”) organizacija je koja se bavi podučavanjem borilačkih vještina. Organizaciju je osnovao sôke Masaaki Hatsumi u čast svog učitelja sôke Toshitsugu Takamatsua. To je internacionalna organizacija, čije je sjedište u Japanu, u gradu Noda shi, provinciji Chiba ken.

U Bujinkanu se podučava devet škola tradicionalnih ratničkih vještina. Šest od njih su stare Samurajske škole, koje su također učile, vježbale i koristile Ninje, dok su preostale tri škole isključivo Ninja škole. Svaka od tih škola nastala je na temelju stilova ratnika, koji su vještine razvijali u ratnim i borbenim situacijama kroz mnoga stoljeća, te ih prenosili sa koljena na koljeno. Stoga je Hatsumi Soke još nazvao ovu vještinu i Ninpo Budo Taijutsu. Masaaki Hatsumi Sôke je nasljednik i poglavar tih devet škola koje su se kroz stoljeća prenosila sa učitelja na učenika, a koje je na njega prenio njegov učitelj Toshitsugu takamatsu Soke. Danas je Masaaki Hatsumi Sôke objedinio sve te škole u jednu vještinu nazvavši je Bujinkan Ryu, a škole se zovu:

  1. Togakure-ryu Ninpo
  2. Gyokko-ryu Kosshijutsu
  3. Koto-ryu Koppojutsu
  4. Kuki Shinden-ryu Happo Bikenjutsu
  5. Shinden Fudo-ryu Dakentaijutsu
  6. Takagi Yoshin-ryu Jutaijutsu
  7. Gikan-ryu Koppojutsu
  8. Gyokushin-ryu Ninpo
  9. Kumogakure-ryu Ninpo

Učenje Bujinkana u Hrvatskoj se provodi po programu koji je napravio Soke Hatsumi, TenChiJin Ryaku no Maki, te po temama koje svake godine izabere Soke. Podučavanje i vježbanje se izvodi na tradicionalni način kako su to nekada radili drevni Ninja ratnici, ali također i moderan način, kako to danas rade mnoge Specijalne postrojbe. Trening u školi je baziran na realnosti te efikasnosti kroz borbene tehnike.

Izvor: hr.wikipedia