Veliki uspjeh Zadruge Novi početak iz Bužima

Zadruga Novi početak iz Bužima jedini je proizvođač mlijeka u prahu u našoj zemlji. Osim mlijeka u prahu, prozivode i maslac. Mlijeko otkupljuju od oko 1.600 kooperanata iz cijele Bosne i Hercegovine i tako osiguravaju egzistenciju mnogim porodicama. Zadruga Novi početak uspjela je dogovoriti izvoz mlijeka u prahu i maslaca u Tursku.

Kako je izjavio Meho Rekić iz Zadruge Novi početak, prvi kamion već je otpremljen za Tursku, a ove sedmice kreće se sa redovnim izvozom.

– Naša zadruga je nakon više od pola godine pribavljanja papira i dozvola uspjela izvesti maslac u bloku u Tursku. Maslac zadovoljava sve kriterije koje traži tržište. Već smo ugovorili posao izvoza maslaca i mlijeka u prahu za godinu dana – rekao je sagovornik.

Prema njegovim riječima, izvozom u Tursku otvara se mogućnost proširenja prereađivačkih kapaciteta i upošljavanja novih radnika.

– To je posao za novih 50 radnika direktno u proizvodnji. Do sada smo radili u jednoj smjeni, a sad će se proizvodnja raditi vjerovatno u tri smjene. Uključit ćemo veći broj farmi i kooperanata u cijelu priču. Otkupit ćemo sve viškove mlijeka od naših kooperanata – kazao je Rekić.

Zadruga Novi početak iz Bužima nosilac je svih aktivnosti prerade i izvoza, a zajedno sa farmama iz Federacije BiH, Brčko Distrikta i RS-a napravili su udruženje preko kojeg ostvaruju svoja prava.

Rekić je podvukao da država mora razumijeti prerađivače mlijeka koji izvoze na strana tržišta i dati im subvencije kako bi naši proizvodi bili mnogo konkuretniji.

– Tržište Turske je nezasićeno i prostora za rast ima. Međutim snažna je konkurencija iz drugih zemalja i naša država morala bi subvencionirati izvoz naših proizvoda, kako bi mi više izvozili i samim tim otvorili i više radnih mjesta u Bosni i Hercegovini – kategoričan je Rekić.

 

 

dobrevijesti.tv