Projekti od 28 milijuna dolara počinju se realizovati u BiH

Bosna i Hercegovina i Kraljevina Sudijska Arabija potpisale su danas u Sarajevu memorandume o podršci Saudijskog fonda za razvoj projektu “Univerzitetske biblioteke u Sarajevu” i realizaciji infrastrukturnih projekata u općini Goražde.

Ovim je za izgradnju univerzitetske biblioteke odobren grant u iznosu od 22 miliona dolara koji je namijenjen za vanjske i unutrašnje građevinske radove, opremanje i namještanje biblioteke, te kreditna sredstva u iznosu od šest milionna eura za projekte u Goraždu.

Memorandum su danas potpisali ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda te zamjenik predsjednika Saudijskog fonda Yousef bin Ibrahim Al-Bassam.

Što se tiče projekta u Goraždu radi se o izgradnji sekundarne vodovodne mreže, mosta preko Drine u naselju Vitkovići te stvaranje nove industrijske zone kao i modernizaciji lokalnih i nekategorisanih puteva i gradskih ulica.

Rok otplate kredita je 25 godina, grace razdoblje je pet godina, a fiksni troškovi kredita su dva posto na godišnjem nivou.

Sanacijom vodovodne mreže izbjeći će se gubici na mreži veći od 60 posto, koji trenutno stvaraju velike financijske gubitke općini. Izgradnjom mosta u Vitkovićima, to naselje će biti povezano s ostatkom općine, dok će modernizacija putnih pravaca olakšati protok ljudi i robe, navedeno je na konferenciji.

Ministar Vjekoslav Bevanda naglasio je nakon potpisivanja dvaju memoranduma da će novoizgrađeni objekt Univerzitetske biblioteke u Sarajevu imati veliki značaj jer podrazumijeva ulaganje u obrazovanje i uslove za 35.000 studenata. Objekt će omogućiti ostvarivanje najviših standarda u visokom obrazovanju i koristit će mladim ljudima, njihovim profesorima i budućim akademcima.

Za drugi memorandum je naveo da će doprinijeti boljim uslovima života u Goraždu budući da omogućava ulaganje u kapitalne projekte.

PRVE AKTIVNOSTI NA IZGRADNJI INFRASTRUKTURNIH PROJEKTA OČEKUJU ZA DVA MJESECA

Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde, je naveo da su pune tri godine radili na implementaciji ovog sporazuma.

“Prošli smo sve procedure od ispitivanja mišljenja građana, mjesnih zajednica do viših razina vlasti. Ovim je omogućena realizacija nekih od najvećih projekata u ovoj općini nakon rata”, naveo je Ramović, Dodao je da će sa ovih šest miliona dolara uraditi projekte važne za njihovu zajednicu. Računa da ćemo sa prvim aktivnostima početi već za dva  Navodi da su već dosta pripremnih radova izvršili te da su neki pozivi su već raspisani. ”Očekujemo da će već prve aktivnosti započeti za dva mjeseca”, naveo je on. Dodao je također da sredstva neće biti na računu općine Goražde nego će Saudiji fond ih isplaćivati direktno kompanijama koje budu izabrane za izvršenje poslova.

D.K.

 

 

akta.ba