Četiri općine Federacije BiH među najboljima u regiji

Bosanska Krupa, Goražde, Tešanj i Žepče dobitnici su certifikata o povoljnom poslovnom okruženju što je ove lokalne samouprave svrstalo među najbolje investicione destinacije u jugoistočnoj Evropi. Priznanje za unapređenje rada lokalne administracije primili su na IV regionalnom BFC SEE kongresu u Podgorici, u organizaciji Ministarstva finansija Crne Gore i NALED-a uz podršku GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju općinskih usluga.

Pored njih, certifikate je zaslužilo još 11 lokalnih samouprava iz regije, četiri iz Makedonije, četiri iz entiteta Republika Srpska, dvije iz Hrvatske i jedna iz Srbije, među kojima su Skoplje, Bijeljina, Šabac, Jastrebarsko i dr. Ukupno je po BFC SEE standardu do danas certificirano 26 lokalnih samouprava koje pružaju kvalitetne usluge i povoljno poslovno okruženje za oko dva miliona ljudi i 105.000 preduzeća. U Federaciji BiH je ovu potvrdu kvaliteta prethodnih godina dobio Sanski Most.

Na IV regionalnom kongresu koji je okupio brojne ministre, čelnike gradova i općina i privredne lidere svečano je ozvaničen ulazak Crne Gore u Program certifikacije općina po mjeri privrede u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE). Odabranih pet crnogorskih općina prve će ući u proces certifikacije i dobiti priliku da unaprijede poslovnu klimu u skladu sa najboljim praksama regije i EU.

– Izuzetno nam je drago što se Crna Gora pridružuje BFC SEE programu jer nastavljamo da širimo mrežu lokalnih samouprava u kojima će investitori naći pouzdane partnere. Investitori odluku o ulaganju donose posmatrajući regiju kao jedno tržište i zato jačanjem BFC SEE činimo sve države na ovom području atraktivnijim na globalnoj investicionoj mapi – kaže Kristof Di Marko, menadžer GIZ Otvorenog regionalnog fonda putem kojeg vlade Nemačke i Švicarske podržavaju BFC SEE.

Trenutno više od 60 lokalnih samouprava iz regije unapređuju poslovno okruženje kroz BFC program. Istraživanje sprovedeno po metodi tajnog kupca pokazalo je da su uslovi poslovanja u certificiranim općinama 76% bolji nego u ostalim sredinama.

Otuda ne čudi da čak 90% certificiranih općina smatra da je posjedovanje BFC SEE certifikata korisno ili veoma korisno. U periodu 2012-2015. općine certificirane po mjeri privrede privukle su gotovo milijardu eura direktnih stranih investicija što je u prosjeku tri puta više od njihovih konkurenata koji nemaju certifikat.

U BFC SEE regionalnoj mreži učestvuje 20 institucija i organizacija iz Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore i doprinose jačanju regionalne saradnje i razmjene – među njima su nadležna ministarstva, privredne komore, udruženja općina, razvojne agencije, OCD i univerziteti.

 

 

akta.ba