Znanstvenici po prvi put istražuju jedno od najnegostoljubljivijih mjesta na Zemlji

Iako se čini kako su ljudi istražili gotovo sva mjesta na Zemlji, uključujući i prilično negostoljubivi Antarktik, još uvijek postoje neke lokacije gdje znanstvenici nikad nisu kročili, ili su ih, pak, počeli istraživati tek nedavno. Jedno od takvih mjesta su i vrući sumporni izvori u afričkoj depresiji Danakil, smješteni oko 600 km sjeverno od etiopskog glavnog grada Adis Abebe.

Depresiju karakteriziraju toksične lokve, bogate sumporom i klorom, s temperaturama blizu točke vrelišta. Iako je riječ o neprivlačnom prostoru, prepunom neugodnih mirisa i isparavanja koja otežavaju disanje i peku oči, to je i mjesto koje bi nam moglo pružiti odličan uvid može li život postojati i van granica planeta Zemlje.

Stoga jednostavno nevjerojatno izgleda činjenica kako su znanstvenici tek prije tri tjedna po prvi put posjetili navedene izvore. Naime, od 5. do 7. travnja, tim pod vodstvom prof. Felipea Gómeza Gómeza iz španjolskog Centra za astrobiologiju, na nekoliko je lokacija u području depresije obavio cijeli niz mjerenja, uz istovremeno prikupljanje uzoraka za daljnju laboratorijsku analizu. Iako je riječ relativno kratkom posjetu, bila je to prva u nizu planiranih ekspedicija koje bi trebale otkriti brojne tajne koje kriju vrući izvori Danakila.

Postoji vrlo malo znanstvenih radova o ovom prostoru, uz napomenu kako u nijednom nisu obrađene biološke karakteristike, stoga sa znanstvene točke gledišta uistinu istražujemo nešto sasvim novo. Riječ je o izvanrednom, ali i opasnom mjestu, s temperaturom od 42°C tijekom dana i 30°C po noći, gdje isparavanja klora nadražuju dišne puteve. Svi mikroorganizmi koji žive ovdje biti će prilagođeni na život u ekstremnim uvjetima, te time i predmet velikog zanimanja astrobiologa“, otkrio je Gómez Gómez.

Energiju izvorima pruža podzemni tok magme, koji u kombinaciji s bogatim naslagama soli, daje gotovo vanzemaljski izgled izvorima.