OTVORENA OBNOVLJENA ŠKOLA U ČAVI

Volonteri Nevladine organizacije Hasene, koja okuplja mlade porijelom iz Turske, a koji žive i rade u Holandiji, danas su posjetili Osnovnu školu Čavnik u bužimskom naselju Čava.  Oni su u posljednje dvije godine pomogli uređenje centralne škole u ovoj mjesnoj zajednici i područne škole u Radoču. Uređene su sve učionice i zamijenjena stolarija, te opremljen kabinet informatike.

Adis Muharemović, ministar obrazovanja u Vladi Unsko-sanskog kantona i načelnik Općine Agan Bunić svečanim presijecanjem vrpce otvorili su uređeni školski objekt OŠ Čavnik.

Bošnjake iz BiH i narod Turske povezuje zajednička prošlost, stoga je pomoć Bužimu zapravo dug koji Turska vraća BIH, naglasili su aktivisti ove humanitarne organizacije.

Holandska organizacija Hasene je dio velike humanitarne organizacije Milli Goruš, čija je centrala u Njemačkoj u okviru koje djeluje oko 110. 000 volontera. Djeluju na prostoru cijele BiH, a u narednom periodu u Unsko-sanskom kantonu će realizirati još nekoliko projekata.

„Pomoć prijatelja iz Holandije  mnogo znači za Općinu Bužim koja iz svog skromnog budžeta  ne može izdvojiti značajnija sredstva za uređenje školskih objekata. No uz podršku Vlade USK, uspijeva  realizirati određene projekte u oblasti obrazovanja“, rekao je načelnik Bunić..

Učenici i nastavnici OŠ Čavnik pripremili su bogat kulturn-zabavni program za goste, a dodijeljeni su skromni pokloni i zahvalnice svima koji su pomogli u obnovi školskog objekta.

 

 

rtvusk.ba