Italijanski “MegaCell” uskoro počinje gradnju fabrike u Kozarskoj Dubici

Italijanska kompanija “MegaCell” kupila je krajem prošle godine zemljište u poslovnoj zoni “Lipova greda” u Kozarskoj Dubici, na kome planira da gradi fabriku za proizvodnju silicijumskih poluga i listića. Kako su potvrdili u Opštinskoj upravi, izgradnja pogona treba da počne do kraja ove godine, a radnici će biti za mašinama već 2017.

U proizvodnji dijelova za solarne panele, koji će se izvoziti u Italiju, u prvoj fazi će biti zaposleno 70 radnika, rekao je Miroslav Tica, načelnik Odjeljenja za privredu u Opštini Kozarska Dubica.

– Firma je već registrovana u našem gradu, tako da je sljedeći korak početak gradnje pogona. Kapaciteteti proizvodnje će zavisiti od potreba tržišta, a očekujemo da će ova investicija zaposliti ukupno 150 ljudi u nekom budućem periodu, kako je i planirano – kazao je Tica.

Italijanski investitor je u poslovnoj zoni “Lipova greda” kupio zemljište površine 1,6 hektara, a proizvodiće silicijumske poluge za solarne panele, dok je sklapanje finalnog proizvoda predviđeno u Italiji.

Oni su ranije najavili da je ovo samo prvi korak za cijeli industrijski lanac koji planiraju graditi u Kozarskoj Dubici, a čija bi vrijednost bila 35 mil EUR. Prva faza koštaće duplo manje.

– “MegaCell” planira da uloži 17 mil EUR u izgradnju fabrike i opremu za prvu fazu proizvodnje. Riječ je o ozbijnom investitoru koji, osim u Italiji, pogone ima u Kanadi, Norveškoj – dodao je Tica.

Inače, poslovna zona “Lipova greda” zauzima površinu od 69 ha, a smještena je uz magistralni put Kozarska Dubica-Gradiška, na svega 10 km od graničnog prelaza Donja Gradina – Jasenovac (Hrvatska). Autoput Zagreb-Beograd nalazi se na samo 19 km udaljenosti i povezuje zonu sa svim većim centrima u regiji i Evropi.

Investitoru je do parcele obezbjeđena sva potrebna infrastruktura, a cijena zemljišta iznosi 4,50 EUR/m2 uz mogućnost popusta, zavisno od broja radnika koji će biti zasposleni, vrijednosti investicije i vrste djelatnosti. Investitor dobija zemljište u trajno vlasništvo.

Najveći potencijali opštine Kozarska Dubica su u drvopreradi, poljoprivredi, metaloprerađivačkoj, tekstilnoj i prehrambenoj industriji. Značajan potencijal leži u agraru, s obzirom na to da poljoprivredno zemljište zauzima 63% od ukupne površine opštine.

Tu su se smjestile i neke i od najznajačjnih kompanija u BiH i to “Mlijekoprodukt” – jedan od centara mljekarske industrije u BiH, “Dubicotton” – jedna od najvećih fabrika za preradu pamuka u jugoistočnom dijelu Evrope, “Nova mehanika” – najveća fabrika poljoprivrednih priključaka u BiH, “Unaplod” – među najvećim hladnjačama za voće u BiH, HPK – jedna od najvećih fabrika za preradu kukuruza u ovom dijelu Evrope, te sjedište “Zeptera” u BiH.

 

 

dobrevijesti.tv