GIMNAZIJALAC NERMIN, EUROPARLAMENTARAC

U  bosansko-hercegovačkoj današnjici najteže je biti uspješan. Ipak pozitivnih primjera i uprkos svemu ima, a njihova veličina je još značajnija kada se radi o mladima.

Nermin Salkić učenik je trećeg razreda Opće gimnazije u Bosanskoj Krupi. Na prvi pogled, reklo bi se, nimalo drugačiji od svojih vršnjaka, međutim iza njegove skromnosti stoji puno više.  Nermin je danas jedan od najaktivnijih članova bh. nacionalnog odbora Parlamenta mladih Evrope.

Već nekoliko puta bio jr dio simpozija, konferencija i radionica Evropskog parlamenta mladih, gdje je  usavršavao zvanje mladog evropskog parlamentarca. Kaže da mladi i bez obzira na tešku situaciju u državi mogu i trebaju puno toga da urade za opću dobrobit.

Nermin je svojim aktivizmom stekao i zvanje nacionalnog mentora i već je u poziciji da o gorućim temama koje muče Stari kontinent raspravlja i učestvuje u kreiranju rezolucija zajedno s mladim parlamentarcima ih 40 zemalja. Govori tečno njemački i engleski jezik. Pa, ipak, iako su mu vrata Evrope širom otvorena, svoju budućnost vidi u BIH.

Rad u Evropskom parlamentu mladih ovog mladog čovjeka nije spriječio da bude odličan učenik i ispunjava sve svoje obaveze. Omiljen je među vršnjacima, ali i profesorima.

Krupljani su ponosni na svog sugrađanina i vjeruju da će Nermin, slijedeći svoju viziju i uvjerenja,  stići i do evropskog parlamenta za odrasle.

Širu priču o mladom Krupljaninu Nerminu Salkiću pogledajte večeras u emisiji „Tragom sudbina“.

 

rtvusk.ba