Facebook zarađuje na vama, zaradite i vi na njemu

Tokom prošle godine Facebook je na svojim korisnicima zaradio nevjerovatnih 1.56 milijardi dolara dok je cijena njegovih dionica porasla čak 36%. Prema Financial Times-u, do kraja ove godine cijena dionica Facebooka bi mogla da poraste još dodatnih 20%.

Iskoristite priliku da uzmete besplatnih 50€ za trgovanje na svjetskoj berzi i zaradite na cijeni dionica Facebooka.

Besplatnih 50€ za trgovanje možete preuzeti ovdje.

Prošla godina je bila veoma impresivna za Facebook. Cijena dionica je ostvarila rast od čak 36%, a sama kompanija je postala 8. na svijetu po veličini tržišne kapitalizacije. Trenutna vrijednost Facebook-a je oko 323 milijarde dolara. Cijena dionica Facebooka nadmašila je rastom gigante kao što su General Electrics, Johnson & Johnson i AT&T.

Danas Facebook predstavlja ozbiljnu konkurenciju i TV industriji sa svojom „video streaming“ uslugom kao i Youtubeu sa „video hub“ i video pretraživačem. Prošle godine pregled Facebook-ovih videa se duplirao sa 4 milijarde tokom aprila na 8 milijardi tokom novembra. Ogroman rast dnevnih pregleda otvorio je širom vrata dodatnoj zaradi od oglasnih kampanja.

Pored toga na nedavnoj F8 „developer“ konferenciji, Mark Zuckerberg je predstavio strategiju kompanije za narednih 10 godina. Osnovna ideja je intenzivnije zbližavanje ljudi putem posebnih naočala čime će biti omogućena interakcija sa svim ostalim korisnicima kao da su u istoj prostoriji bez obzira u kom dijelu svijeta se nalaze.

Osnovna misija Facebooka je dijeljenje, a ova vrsta virtuelne, sveprisutne „teleportacije“ i komunikacije predstavlja izuzetno moćno sredstvo u tom pravcu.

Prihod po dionici Facebooka je prošle godine dostigao 2.28 dolara a do 2018. godine očekuje se da poraste na 5.50 dolara.

 

fokus.ba